Filmmuziek

Waar je 'Also sprach Zarathustra' van Strauss van kent

  1. Klassiekchevron right
  2. Waar je 'Also sprach Zarathustra' van Strauss van kent

Als je de titel Also sprach Zarathustra leest, zegt het je misschien niets. Maar als je dit stuk van de Duitse componist Richard Strauss (1864-1949) hoort, heb je waarschijnlijk één groot 'o ja'-moment. Ontdek hier waar je Also sprach Zarathustra van kent.

1. Strauss en 2001: A Space Odyssey

Zodra de film 2001: A Space Odyssey (1968) begint, hoor je de beroemde orkestklanken en paukenslagen uit het eerste deel van Strauss' Also sprach Zarathustra. Ondertussen zie je de maan vanuit de ruimte, waar de aarde boven verschijnt. Boven de aarde komt vervolgens de zon op. Toepasselijk, want dit deel uit Also sprach Zarathustra heet Sonnenaufgang, oftewel zonsopgang. De muziek van Strauss benadrukt het grootse en oneindige van het universum, waarin gezocht wordt naar de oorsprong van een mysterieuze monoliet.

De opening van de film 2001: A Space Odyssey (1968)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Also sprach Zarathustra in reclames

De iconische muziek van Strauss heeft ook voor veel reclamemakers tot de verbeelding gesproken, vaak met grappige gevolgen. Zo gaat in een reclame voor de luiers Libero Up & Go een baby voor het eerst staan op de machtige tonen van Also sprach Zarathustra.

De reclame van Libero Up & Go

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Also sprach Zarathustra van Richard Strauss

Also sprach Zarathustra wordt ook regelmatig in de concertzalen uitgevoerd. Richard Strauss componeerde het in 1896. Met de muziek verwees hij naar de gelijknamige filosofische roman van Friedrich Nietzsche. De hoofdpersoon is de profeet Zarathustra, die de controversiële theorie over de "übermensch" predikt. Met zijn muziek wilde Strauss hier commentaar op leveren. Er zit bijvoorbeeld een spottende Weense wals in. Eigenlijk is alleen het eerste deel, Sonnenaufgang, van Strauss' Also sprach Zarathustra bekend, maar de rest van het stuk is minstens zo indrukwekkend als het begin.

5. Also sprach Zarathustra in film Barbie

Dé kaskraker van de zomer van 2023: Barbie van regisseur Greta Gerwig. Al die bioscoopbezoekers hebben aan het begin van de film kunnen luisteren naar... Also Sprach Zarathustra!

Ster advertentie
Ster advertentie