Concert

Daniël Belinfante - Kwartet

foto: Unsplash (Roman Kraft)
  1. Concertenchevron right
  2. Daniël Belinfante - Kwartet

Nooit eerder gehoorde muziek uit de NPO Radio 4-podcast Hilversumse Muziekschatten werd gevonden in de kelders van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Speciaal voor deze podcast werd deze muziek opgenomen door musici uit het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

Daniël Belinfante
Belinfante (1893-1945) was een Joods componist, muziekschooldirecteur en verzetsman. Via Westerbork belandt hij in Auschwitz en vandaar in Fürstengrube. Vlak voor de bevrijding komt hij om het leven als in januari 1945 -bij nadering van de Russen- de Wehrmacht het kamp in brand steekt. Zijn werken worden tijdens zijn leven nauwelijks in het openbaar uitgevoerd. Hij is er ook de man niet naar om met zijn eigen muziek te koop te lopen. Hij concentreert zich liever op zijn eigen muziekschool in de Watergraafsmeer, waar vele musici uit het Concertgebouworkest lesgeven. Het Kwartet voor piano en twee violen en cello uit 1927 is gecomponeerd in een geheel eigen stijl, dat bovendien getuigt van een diep doorvoelde menselijke emotie, waarin de donkere schaduwen van de oorlog vooruit worden geworpen.

Quote

een unieke stem in het componeren in Nederland tijdens het interbellum

musicoloog Leo Samama

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 04 september 2020

Omroep

NTR

Componisten

Daniël Belinfante

Uitvoerenden

Stephan Kiefer (piano), Mariska Godwaldt (viool), Mihailescu, Dana (viool), Rebecca Smit (cello)

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 1, Hilversum

Podcast Hilversumse Muziekschatten
Klik hieronder op de podcastlink 'Het Verhaal' en beluister bijbehorende aflevering #18.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

De manuscripten van Daniel Belinfante, in 1955 door zijn weduwe Martha Belinfante-Dekker aan het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag geschonken, bleven decennia lang onaangeroerd. Het is een oeuvre van zo'n 100 composities bestaande uit soloconcerten, een orkestsuite, strijkkwartetten, werken voor strijkers en piano, liederen en koorwerken. Na zijn gewelddadige dood zou het zestig jaar duren voordat zijn muziek werd herontdekt.

Ster advertentie
Ster advertentie