Concert

Bernard Haitink dirigeert Bruckners Zevende symfonie

  1. Concertenchevron right
  2. Bernard Haitink dirigeert Bruckners Zevende symfonie

Bernard Haitink dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest voor de allerlaatste keer in Bruckners Zevende symfonie en orkestliederen van Richard Strauss.

Bernard Haitink keert nog eenmaal terug bij het Radio Filharmonisch Orkest, waar hij zijn loopbaan als chef-dirigent in 1957 begon. Hij dirigeert Bruckners Zevende symfonie en orkestliederen van Richard Strauss.

Bruckners ‘meest perfecte’ Zevende

Als hij met zijn Derde symfonie openlijk zijn voorliefde voor Wagner heeft betoond, komt dat Anton Bruckner op zware kritiek te staan van lieden die muziek ‘puur’ willen houden: muziekliefhebbers die menen dat muziek niet moet willen ‘verhalen’. Maar de componist is niet tot zwijgen te brengen. Na een jaar noeste arbeid legt hij in november 1874 de ‘laatste hand’ aan zijn Vierde symfonie, een machtige brok van een kleine tweeduizend maten. Hij sleutelt nog jaren om het werk te perfectioneren. Zijn romantische inborst blijft ook de Zevende waarneembaar – samen met de Vierde is het Bruckners meest geliefde symfonie gebleven. In beide werken blijft de relatie met Wagner aanwezig. Qua vorm is de Zevende misschien wel de meest perfecte.

Haitink kent deze muziek van binnenuit – net als het werk van Richard Strauss...

Programmaboekje van dit concert

Bernard Haitink dirigeert Bruckners Zevende symfonie

Opnamedatum

zaterdag 15 juni 2019

Omroep

NTR

Componisten

Anton Bruckner, Richard Strauss

Uitvoerenden

Joris van Rijn (vioolsolo), Camilla Tilling (sopraan), Bernhard Haitink (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Bekijk het concert

Ster advertentie
Ster advertentie