Concert

Het Concertgebouworkest speelt Dvořáks Symfonie nr. 8

foto: ANP Joe Klamar
  1. Concertenchevron right
  2. Het Concertgebouworkest speelt Dvořáks Symfonie nr. 8

Dvořáks energieke Achtste symfonie is een perfecte match voor dirigent Semyon Bychkov en het Concertgebouworkest. Net als Sjostakovitsj' speelse Eerste pianoconcert, met een glansrol voor Kirill Gerstein én Miroslav Petkov, solotrompettist van het Concertgebouworkest.

De energiekste en vrolijkste van Dvořák

Van alle symfonieën die Dvořák schreef is de Achtste symfonie de energiekste en vrolijkste. Hier zette hij zijn melancholieke kant opzij en gaf hij alle ruimte aan zijn liefde voor de Boheemse volksmuziek. Dirigent Semyon Bychkov is een graag geziene gast bij het Concertgebouworkest. Hier bewijst hij opnieuw zijn vertrouwdheid met Slavisch repertoire. Naast Dvořáks Achtste symfonie klinkt een al even zonnig werk van Dmitri Sjostakovitsj.

Sjostakovitsj' Eerste pianoconcert

Sjostakovitsj' Eerste pianoconcert, of beter gezegd het 'Concert voor piano, trompet en orkest', is een ongewoon stuk. De gekwelde toon van zijn symfonieën maakt hier plaats voor uitbundige speelsheid. Zo citeert Sjostakovitsj allerlei andere componisten en populaire volksdeuntjes. Dat doet niets af aan de verbijsterende virtuositeit van dit werk. Eigenlijk is het een dubbelconcert, want de piano krijgt voortdurend tegenspel van een solotrompet. Miroslav Petkov, solotrompettist in het Concertgebouworkest, is degene die pianist Kirill Gerstein van repliek zal dienen. Hun spitse dialogen maken het Eerste pianoconcert van Sjostakovitsj tot één van de amusantste Russische concerten aller tijden.

Bron: concertgebouw.nl

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 20 september 2020

Omroep

AVROTROS

Componisten

Dmitri Sjostakovitsj, Antonín Dvořák

Uitvoerenden

Kirill Gerstein (piano), Petkov, Miroslav (trompet), Semyon Bychkov (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie