Concert

Brahms volgens Johannes Leertouwer en Shunske Sato

foto: Foppe Schut
  1. Concertenchevron right
  2. Brahms volgens Johannes Leertouwer en Shunske Sato

Johannes Leertouwer en zijn orkest spelen de muziek van Brahms zoals u die nog nooit gehoord heeft. Na vier jaar onderzoek in bronnen, boeken, partituren én in de concertzaal rondt dirigent en violist Johannes Leertouwer zijn onderzoeksproject naar de uitvoeringspraktijk van Johannes Brahms af met de kroon op Brahms’ werk: de machtige Vierde Symfonie en het ongeëvenaarde Vioolconcert.

Brahms volgens Johannes Leertouwer en Shunske Sato

Opnamedatum

donderdag 01 september 2022

Omroep

NTR

Componisten

Johannes Brahms

Uitvoerenden

Shunske Sato (viool), Johannes Leertouwer (Dirigent)

Ensembles

Brahms Project Orchestra

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Bernard Haitinkzaal Conservatorium Amsterdam, Amsterdam

Onderzoeksproject
Hoorde Brahms in zijn orkestmuziek het liefst de ouderwetse natuurhoorn, of de toen supermoderne ventielhoorn? Van welk hout waren de dwarsfluiten gesneden? Speelden ze strak in tempo, of juist vloeiend? Na vier jaar onderzoek naar hoe de muziek van Brahms destijds geklonken moet hebben, rondt Johannes Leertouwer zijn onderzoeksproject af met een promotie aan de Universiteit van Leiden. De soms opzienbarende resultaten, zoals het gebruik van ‘glijtonen’, de grotere vrijheid van de individuele orkestleden en het veel vloeiendere tempogebruik komen tot klinken in dit laatste concert van een serie van vier.

Johannes Brahms – Vierde symfonie
Johannes Brahms is een van de meest geliefde componisten uit de romantiek. Zijn ronkende, robuuste, soms bitterzoete, dan weer lieflijke muziek verleidt orkesten al eeuwen tot de mooiste klanken. Leertouwer stoft de partituren af, verwijdert de vergeelde vernis en geeft Brahms’ muziek de kleur terug zoals Brahms die zelf voor zich zag. De machtige Vierde Symfonie – Brahms’ laatste – en het ongeëvenaarde Vioolconcert klinken zoals nooit tevoren.

Vioolconcert
Shunske Sato is naast artistiek leider en concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging én concertmeester van Concerto Köln ook een groot expert op het gebied van de historische uitvoering van romantische muziek. En hij is een violist met een prachtige toon, fenomenale dictie en sprekende muzikaliteit. Dé uitgelezen violist voor een van de allermooiste vioolconcerten ooit geschreven.

Bron: leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

Ster advertentie
Ster advertentie