Avondconcert

Brahms volgens Johannes
NTR

foto: Wikimedia Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Brahms volgens Johannes

Dirigent, violist en onderzoeker Johannes Leertouwer duikt in het werk van Brahms. In het Avondconcert van dinsdag 8 november in 2021 was het resultaat van zijn zoektocht naar de authentieke Brahms te horen.

Johannes Brahms. Vrijwel iedereen kent zijn muziek of heeft die wel eens gehoord. Brahms schreef zijn muziek in de negentiende eeuw en zijn composities worden vandaag de dag nog steeds veel uitgevoerd en beluisterd. Maar de manier waarop de muziek wordt uitgevoerd is in de loop van de tijd veranderd. Vooral de mogelijkheid om muziek op te nemen heeft musici en dirigenten ertoe gebracht om strakker te spelen dan Brahms waarschijnlijk bedoelde.

Dirigent, violist en onderzoeker Johannes Leertouwer doet promotieonderzoek naar de historische uitvoeringspraktijk van deze muziek en hij probeert verloren technieken opnieuw toe te passen en hoorbaar te maken. In de zesdelige podcastserie Brahms volgens Johannes horen we zowel Johannes Leertouwer als deelnemende musici vertellen over dit uitzonderlijke project, met het orkest als laboratorium voor de herontdekking van een verloren muziektaal.

#1 - Brahms volgens Johannes - Deel 1

#2 - Brahms volgens Johannes - Deel 2

#3 - Brahms volgens Johannes - Deel 3

#4 - Brahms volgens Johannes - Deel 4

#5 - Brahms volgens Johannes - Deel 5

#6 - Brahms volgens Johannes - Deel 6

Meer van deze podcast

Tussen de Noten

Tussen de Noten

Ster advertentie
Ster advertentie