Speellijst - Jean-Philippe Rameau

Biografie

Jean-Philippe Rameau is een van de belangrijkste barokcomponisten in het algemeen en van de Franse componisten in het bijzonder. Hij is tijdgenoot van Bach en Händel, en is een belangrijk vernieuwer van de akkoord- en harmonieleer. Zijn boeken over muziektheorie vindt hij minstens zo belangrijk als zijn composities.

Rameau wordt geboren in Dijon, en leert zoals veel componisten in die tijd ‘het vak’ door het orgel in de lokale kerk te bespelen. Zijn muzikale carrière begint hij als organist in de kathedraal van Clermont, waar hij een reeks cantates en motetten componeert.

In de jaren 1720 vestigt hij zich in Parijs, waar hij zich bijna volledig richt op het componeren van opera’s. Hij schrijft zo’n 35 succesvolle werken voor het toneel. Ook zijn balletten zijn populair. Tegen het einde van zijn leven schrijft hij nog een serie suites voor fluit en viool.

Rameau had een rijke weldoener die hem steunde waardoor hij zich volledig aan het componeren kon wijden. Deze mecenas, Alexandre Le Riche de la Pouplinière, rentmeester van koning Louis XV ging zelfs zo ver in zijn steun dat hij Rameau een eigen appartement in de Rue de Richelieu gaf waar hij gratis in kon leven en werken.

MeerMinder weergeven