Componist

Jean-Philippe Rameau

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Jean-Philippe Rameau

Wie was Jean-Philippe Rameau?

Jean-Philippe Rameau is een van de belangrijkste barokcomponisten in het algemeen en van de Franse componisten in het bijzonder.

Jean-Philippe Rameau is een van de belangrijkste barokcomponisten in het algemeen en van de Franse componisten in het bijzonder. Hij was een tijdgenoot van Johann Sebastian Bach en Händel, en was een belangrijke vernieuwer van de akkoord- en harmonieleer. Zijn boeken over muziektheorie vond hij minstens zo belangrijk als zijn composities.

Rameau werd geboren in Dijon en leerde zoals veel componisten in die tijd ‘het vak’ door het orgel in de lokale kerk te bespelen. Zijn muzikale carrière begon hij als organist in de kathedraal van Clermont, waar hij een reeks cantates en motetten componeerde.

In de jaren 1720 vestigde hij zich in Parijs, waar hij zich bijna volledig richtte op het componeren van opera’s. Hij schreef zo’n 35 succesvolle werken voor het toneel. Ook zijn balletten waren populair. Tegen het einde van zijn leven componeerde hij nog een serie suites voor fluit en viool.

Rameau had een rijke weldoener die hem steunde, waardoor hij zich volledig aan het componeren kon wijden. Deze mecenas, Alexandre Le Riche de la Pouplinière, rentmeester van koning Louis XV, ging zelfs zo ver in zijn steun dat hij Rameau een eigen appartement in de Rue de Richelieu gaf, waar hij gratis in kon leven en werken.

Ster advertentie
Ster advertentie