Meer NPO

NPO Radio 4 presenteert: Beethovenweek 15 t/m 19 juni

Alles over Beethoven

STER Advertentie

In de zomer van 1808 verbleef Ludwig van Beethoven in Heiligenstadt, een pittoresk stadje in Duitsland. In die periode werkte hij aan een symfonie die na zijn Vijfde misschien wel het beroemdst is: de Zesde symfonie, de Pastorale – muziek die klinkt als een zomerse dag op het platteland. En dat was ook precies Beethovens bedoeling.


Een negentiende-eeuwse ansichtkaart van Beethoven bij Heiligenstadt.

Programmatische muziek

Met zijn symfonie haakte Beethoven in op een genre dat steeds populairder werd in de negentiende eeuw: programmatische muziek. De componist koos een onderwerp, bijvoorbeeld een historische gebeurtenis, iets uit de literatuur of een schouwspel uit de natuur, en verklankte dat in een muziekstuk. Heel bekend zijn Het carnaval der dieren van Camille Saint-Saëns, waarin je een bonte verzameling dieren voorbij hoort komen, en De Moldau van Bedřich Smetana, waarin je de rivier langs een jachttafereel en een boerenbruiloft hoort stromen.

Zomerse ervaringen

In de Pastorale – de titel zegt het al – laat Beethoven zijn zomerse ervaringen van het plattelandsleven en de natuur horen. Hij hield erg van de natuur en maakte graag wandelingen, wat inspirerend heeft gewerkt voor zijn symfonie. Het werk is "meer de uitdrukking van gevoel dan een muzikaal schilderij," aldus Beethoven.

Natuurtaferelen

In de titel van elk deel heeft Beethoven het onderwerp aangegeven. In het eerste deel horen we zijn vrolijke stemming bij aankomst op het platteland. De overige vier delen bevatten toonschilderingen van natuurtaferelen. Zo doen de strijkers aan het begin van het tweede deel, Scène bij het beekje, kalm kabbelend water na met een wiegende melodie. Dit doet denken aan het begin van De Moldau, waar de fluit en tokkelende strijkinstrumenten water nabootsen.

Verderop in het tweede deel imiteren de hobo en klarinetten plotseling een kwartel, een nachtegaal en een koekoek. Beethoven heeft de namen van de vogels zelfs bij die passages in de partituur opgeschreven. Ook Saint-Saëns heeft in Het carnaval der dieren vogelroepen verwerkt – wederom de koekoek en zelfs een volière vol met vogels.

Storm

Het energieke derde deel van de Pastorale, een echo van een vrolijke bijeenkomst van plattelandsmensen, gaat over in een hevige onweersstorm, het vierde deel. De pauken laten de muziek donderen en het orkest speelt dreigend op volle sterkte. In het vijfde en laatste deel komt de uitdrukking van gevoel weer terug: nadat de storm voorbij is, hoor je een dankbaar lied van een herder.

Een collega en grote bewonderaar van Beethoven, Hector Berlioz, heeft het deel Scène in de velden uit zijn Symphonie fantastique op dezelfde manier een pastorale sfeer gegeven. Met hobo’s imiteert hij herdersfluiten en aan het slot van het deel kondigen roffelende pauken een onweersstorm aan. Veel later was Beethovens Zesde symfonie de inspiratie voor de Disneyfilm Fantasia. Maar voor Beethoven zelf - en misschien ook wel voor ons - was het de ideale zomermuziek.

Omslag: Egidio Graziani