Meer Passiemuziek

3 Matthäus-alternatieven die je echt moet horen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. 3 Matthäus-alternatieven die je echt moet horen

De Matthäus-Passion van Bach is zó populair, dat het bijna lijkt alsof er geen andere muziekstukken voor de lijdenstijd bestaan. Maar door alle eeuwen heen zijn er passies gecomponeerd die absoluut het beluisteren waard zijn. Wij hebben 3 prachtige passie-oratoria voor je op een rij gezet.

1. Brockes-Passion van Reinhard Keiser

Bij het componeren van zijn Matthäus-Passion werd Bach geïnspireerd door een ander passie-oratorium: de Brockes-Passion van Reinhard Keiser (1674-1739). Hij was een van de meest gerenommeerde Duitse toondichters van zijn tijd. Zijn in 1712 gepubliceerde Brockes-Passion was meteen een groot succes. Keiser had zijn sporen als operacomponist toen al ruimschoots verdiend - in deze passie kun je dan ook muziek vol drama, emotie en ontroering verwachten.

De Nederlandse Bachvereniging voerde Keisers Brockes-Passion uit onder leiding van Shunske Sato in de NTR ZaterdagMatinee op 13 maart 2021, met medewerking van tenor Eric Stokloßa (Evangelist), bas Felix Schwandtke (Jesus) en sopraan Rachel Redmond (Tochter Zion).

2. Johannes-Passie van Arvo Pärt

Ook hedendaagse componisten hebben passie-oratoria gecomponeerd. Niemand minder dan de Estse componist Arvo Pärt schreef in 1989 zijn Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem, kortweg Johannes-Passie of Passio. Het is een passie die intens is in al zijn eenvoud, zoals we van Pärt gewend zijn. Bijzonder is dat de rol van de Evangelist wordt gezongen door een sopraan, alt, tenor én bas. Ook bestaat de instrumentale begeleiding uit een hobo, viool, cello, fagot en orgel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deze unieke Johannes-Passie werd op 28 maart 2021 in de NTR ZaterdagMatinee uitgevoerd door Cappella Amsterdam, bas Henning von Schulman (Jesus), tenor Werner Güra (Pilatus), Vox Clamantis quartet (Quattro Evangelisti), Aisling Casey (hobo), Jos Lammerse (fagot), Nadia Wijzenbeek (viool), Ella van Poucke (cello) en Laurens de Man (orgel).

3. Christus am Ölberge van Ludwig van Beethoven

Een passie-oratorium en Ludwig van Beethoven? Waarschijnlijk ben je die combinatie nog niet eerder tegengekomen. Toch heeft Beethoven een muziekstuk geschreven dat je in dit genre zou kunnen plaatsen: Christus am Ölberge. Ook dit oratorium gaat over de laatste dagen van het leven van Jezus en de muziek verklankt zijn emotionele onrust. Het passie-oratorium was in Beethovens tijd uit de mode geraakt, maar de componist heeft er iets heel eigens van gemaakt. In 1803 werd Christus am Ölberge voor het eerst uitgevoerd. In het Beethovenjaar 2020 bracht Sir Simon Rattle met het London Symphony Orchestra en het London Symphony Chorus deze prachtige opname uit.

Ontdek meer over dit bijzondere muziekstuk in de podcast Meer dan Matthäus.

Gerelateerde podcast

Meer dan Matthäus

Meer dan Matthäus

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie