Uitzending gemist

Podium op Zaterdag

NTR
  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Podium op Zaterdag


Gepresenteerd door: Wouter Pleijsier

De zomereditie van Podium op Zaterdag, met muzieknieuws en het beste uit het voorbije seizoen.

Poëzie: Uit haar debuutbundel (2019) ‘Waren we Dieren’ leest de jonge dichter Dorien Dijkhuis straks het gedicht ‘ Oorzaken’.

Filmmuziek: Een regelrechte sensatie was afgelopen jaar de film Parasite van de Koreaanse regisseur Bong Joon-ho. Maakte een zegetocht, met fantastische bezoekersaantallen wereldwijd met als hoogtepunt het de Gouden Palm van Cannes, afgelopen mei, en later nog eens 4 Oscars. Met een aantrekkelijke score van Jung Jaeil.

Zomerserie #90seconds Matangi Quartet: In de zomereditie van Podium op Zaterdag de serie #90seconds door het Matangi Quartet. Het kwartet raakte geïnspireerd door de 15e eeuwse mythe van de alchemist Castiglio. Deze zou 26 melodieën hebben bedacht die de leven van mensen ingrijpend konden veranderen. De kerk vond dat te bedreigend en zou ze hebben vernietigd. Maar de zoektocht ernaar gaat nog steeds voort….

Het Matangi Quartet raakt geïnspireerd door deze mythe en vroeg componisten voor hen een werk te schrijven in de geest van het oorspronkelijke idee van de alchemist. En zij voegden daar een eis aan toe: het werk mocht niet langer dan 90 seconden duren. Inmiddels doen componisten van over de hele wereld mee. Vanavond hoor je Javier Álvarez en Kate Moore.

Cross-over: De Turks-Canadese Didem Başar bespeelt de Kanun. De snaren zijn gespannen over -zeg maar- een kleine platliggende harp. Die wordt bespeeld met in één hand een plectrum en de andere aangetokkeld met de vingertoppen. Başar studeerde dit oude Oosterse instrument in Istanbul. Ze woont en werkt nu alweer 10 jaar in Canada in Montréal. Waar zij met Westerse musici haar eigen -op Turkse muziek geïnspireerde- muziek uitvoert.