Uitzending gemist
NTR

Podium op Zaterdag

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Podium op Zaterdag


Gepresenteerd door: Wouter Pleijsier

De zomereditie van Podium op Zaterdag, met muzieknieuws en het beste uit het voorbije seizoen.

Poëzie

In Podium op Zaterdag laten we vaak dichters horen met een gedicht uit hun nieuwe bundel. Van de Brusselaar Kurt de Boodt verscheen afgelopen seizoen de bundel ‘Wake’ (uitspr. in Nederlands). Hij leest straks het gedicht ‘Plicht’.

Filmmuziek

Uit: And Then We Danced van regisseur Levan Akin. Een film over de onderdrukking van lhbt-ers in het nog steeds door Rusland gedomineerde Georgië. Met veel aanstekelijke Georgische volksmuziek.

Zomerserie #90seconds door het Matangi Quartet

In de zomereditie van Podium op Zaterdag de serie #90seconds door het Matangi Quartet. Het kwartet raakte geïnspireerd door de 15e eeuwse mythe van de alchemist Castiglio. Deze zou 26 melodieën hebben bedacht die de leven van mensen ingrijpend konden veranderen. De kerk vond dat te bedreigend en zou ze hebben vernietigd. Maar de zoektocht ernaar gaat nog steeds door….

Het Matangi Quartet raakt geïnspireerd door deze mythe en vroeg componisten voor hen een werk te schrijven in de geest van het oorspronkelijke idee van de alchemist. En zij voegden daar een eis aan toe: het werk mocht niet langer dan 90 seconden duren. Inmiddels doen componisten van over de hele wereld mee. Vanavond hoor je muziek van Bob Zimmerman en Wolfert Brederode.

Cross-over

Het Emil Brandqvist Trio is een van de meest romantische bands van de Zweedse jazz. Brandqvist is naamgever, componist en drummer van het trio. Hun nieuwste album ‘Entering The Woods’ bevat dertien lyrische stukken met titels die naar de natuur verwijzen: ‘Butterflies’, The Clouds Are Clearing’ en ‘Raindrops’, waarin als vanouds de invloeden van klassieke muziek en folk doorklinken.