Uitzending gemist
NTR

NTR Opera Live - Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. NTR Opera Live - Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Deze uitzending staat gepland voor 30 september 2023 van 19:00 tot 23:00 en is beschikbaar rond 23:30 uur.


Gepresenteerd door: Hein van Eekert

Kurt Weill - Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Opname van 20 september 2023 vanuit Nationale Opera en Ballet

Leokadja Begbick                                         Evelyn Herlitzius, mezzosopraan
Fatty                                                                 Alan Oke, tenor
Dreieinigkeitsmoses                                   Thomas Johannes Mayer, bas-bariton
Jenny Hill                                                        Lauren Michelle, sopraan 
Jim Mahoney                                                 Nikolai Schukoff, tenor 
Jack O’Brien/Toby Higgins                        Iain Milne, tenor
Bill                                                                    Martin Mkhize, bariton 
Joe                                                                   Mark Kurmanbayev, bas
Sechs Mädchen von Mahagonny           Viola Cheung, Thembinkosi Magagula,
                                                                          Elisa Soster, Raphaële Green,
                                                                          Kadi Jürgens, Jessica Stakenburg

Koor van De Nationale Opera (Instudering: Ad Broeksteeg), Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz


Eerste bedrijf
De weduwe Leokadja Begbick en haar kornuiten Dreieinigkeitsmoses en Fatty zijn op de vlucht voor de politie. Als hun auto het begeeft in de woestijn in het westen van Amerika, besluiten ze te blijven. Ze stichten de stad Mahagonny, de ‘stad van de netten’: er zal van alles mogelijk zijn (voor mannen) en wel zodanig dat Begbick en haar duo er snel rijk van zullen kunnen worden. Jenny en een groep prostituees vestigen zich er en al snel komen de goudzoekers vanuit de grote steden naar Mahagonny.
Ook verschijnen de houthakkers Jimmy Mahoney, Jack O’Brien, Sparbüchsenbill en Alaska Wolf Joe. Ze worden door Begbick voorgesteld aan de meisjes. Jimmy betaalt voor het gezelschap van Jenny.
De onderneming van Mahagonny verloopt niet zo financieel voorspoedig als aanvankelijk gepland. Volgens Jimmy ontbreekt er iets. Hij will weg, maar laat zich overhalen toch te blijven.
Een barpianist speelt een klef stukje klassieke pianomuziek. “Dat is een serieuze zaak!“ roept Jimmy uit: „Das ist Ernst!” (Een verwijzing naar de pianist Ernst Munneke, een van repetitoren bij De Nationale Opera.) En Jack voegt toe: „Dat is de eeuwige kunst.“
Dan beweegt een orkaan zich richting Mahagonny. Voor Jimmy is de naderende dood een reden om alles te doen wat anders niet mag. Begbick is aanvankelijk tegen, maar stemt dan toe. Met een orkaan in aantocht gaat iedereen helemaal uit de band.

Tweede bedrijf
De inwoners van Mahagonny wachten vol spanning op de komst van de orkaan. Die vernietigt diverse steden maar maakt een boogje om Mahagonny heen. Daarna geldt voor alle inwoners alleen nog maar: alles moet mogen.
Dat heeft gevolgen: Jack O’Brien eet zich dood, de mannen staan rijen dik voor de prostituees. Alaska Wolf Joe wordt in een bokswedstrijd met Dreieinigkeitsmoses dood geslagen. Sparbüchsenbill weigert zijn geld uit te geven aan Joe, maar Jimmy Mahoney heeft al zijn geld op Joe gezet en is het kwijt. Als hij een rondje geeft en niet kan betalen, vlucht hij met Joe en Jenny op een boot naar Alaska. De vluchtpoging mislukt.
Jim moet voor het gerecht verschijnen, waar een misdadiger, Toby Higgins, zichzelf zojuist vrij koopt. Jimmy heeft geen geld meer en Jenny noch Joe wil hem vrijkopen. Daarom wordt hij ter dood veroordeeld.
Hij neemt afscheid van Jenny.
Jimmy wordt berecht en schuldig bevonden aan het niet hebben van geld, het zingen van liedjes en het verleiden van Jenny. Als hij terecht gesteld is, komen de mannen in opstand en slaan de boel kort en klein, want ze zijn tot de conclusie gekomen dat God ze niet meer zal willen hebben en dat ze in Mahagonny toch al in de hel zitten.