Uitzending gemist
NTR

Avondconcert

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Avondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 15 september 2020 van 20:00 tot 22:30 en is beschikbaar rond 23:00 uur.


Gepresenteerd door: Beitske de Jong

Lied van de leeuwerik
Met dit programma sloot Amsterdam Sinfonietta het roerige seizoen 2019-2020 af. De afsluitende concerten waren tegelijkertijd de eerste concerten die het ensemble kon geven sinds de lockdown in verband met de Coronacrisis. De sonate op.1 schreef Alban Berg oorspronkelijk voor piano, maar klinkt hier in de een bewerking voor strijkorkest van Wijnand van Klaveren. Mahler bewerkte Beethovens Quartetto serioso voor strijkorkest. De bewerking is al dertig jaar een geliefd werk voor de musici van Amsterdam Sinfonietta. The Lark Ascending van Vaughan Williams behoort tot een van de meest geliefde vioolwerken. Candida Thompson speelt de verbeeldingsrijke solo's die het gezang van de leeuwerik voorstellen.

Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson, viool en leiding

Berg - Sonate op.1 (arr. voor strijkorkest W. van Klaveren)
Beethoven - Strijkkwartet op.95, "Quartetto Serioso" (arr. voor strijkorkest)
Vaughan Williams - The Lark Ascending (voor viool en strijkorkest)

Opname 2 juli 2020, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam

Bachcantates
Le banquet céleste is een ensemble rondom de Franse countertenor Damien Guillon. In hun programma’s speelt het ensemble muziek uit de renaissance en barok uit heel Europa. Ze beperken zich daarin niet alleen tot de grote namen zoals Dowland, Purcell, Händel, Vivaldi, Pergolesi en Bach, maar ze laten ook minder bekende componisten als Frescobaldi, Caldara, Stradella, Erlebach en Karpsberger voorbij komen. Ze waagden zich ook aan opera’s van Händel en Stradella.

Een opname van de Bach-cantates BWV.35 en BWV.170 kreeg lovende recensies, waarna Guillon zijn onderzoek naar de cantates voortzette voor een tweede album. Op het concertprogramma staan de cantates BVW.47, BWV.60 en BWV.78.

Le banquet céleste o.l.v. Damien Guillon

Johann Sebastian Bach - Cantate, "Wer sich selbst erhöhet, der soll erniedriget werden", BWV.47
Johann Sebastian Bach - Cantate, "O Ewigkeit, du Donnerwort", BWV.60
Johann Sebastian Bach - Cantate, "Jesu, der du meine Seele", BWV.78

Opname 21 juli 2020, Abbaye aux Dames, Saintes