Uitzending gemist

Avondconcert

NTR
  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Avondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 11 oktober 2020 van 20:00 tot 23:00 en is beschikbaar rond 23:30 uur.


Gepresenteerd door: Beitske de Jong & Wouter Pleijsier

Playing Doubles
Vioolster Nicola Benedetti soleert met violisten uit het Orchestra of the Age of Enlightenment in dit programma van BBC Proms 2020. In het programma klinken de decoratieve melodieën uit de barok. Viooldubbelconcerten van Vivaldi en Bach worden afgewisseld met een van Vivaldi's dubbelconcerten voor hobo, concerti grossi van Handel en Avison.

Nicola Benedetti is geboren in Schotland met een Italiaanse achtergrond. Ze is wereldwijd een van de meest gevraagde solisten en ze werkte samen met dirigenten als Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Zubin Mehta en Jaap van Zweden.

Dirigent Jonathan Cohen is een ware duizendpoot. Hij is thuis in zowel de barok als in het klassieke symfonische repertoire, hij dirigeert, speelt cello en toetsinstrumenten. Daarnaast geeft hij leiding aan diverse ensembles waaronder het door hemzelf opgerichte Arcangelo.

Orchestra of the Age of Enlightenment o.l.v. Jonathan Cohen
Nicola Benedetti (viool)
Kati Debretzeni (viool)
Rodolfo Richter (viool)
Matthew Truscott (viool)
Sarah Humphrys (hobo)
Katharina Spreckelsen (hobo)

Vivaldi - Concert voor 2 violen in d RV 514
Handel - Concerto grosso in Bes HWV313 op.3/2
Vivaldi - Concert voor 2 violen in D RV 513
Handel - Passacaglia uit Radamisto
Vivaldi - Concert voor 2 hobo's in a RV 536
Avison - Concerto grosso nr.5 in d
Bach - Concert voor 2 violen in d BWV 1043

Opname: 3 september 2020, Royal Albert Hall, Londen

Polyfoon
Tijdens het Concilie van Trente in het midden van de 16e eeuw gingen stemmen op om polyfone kerkmuziek te verbieden. Polyfonie zou de liturgische tekst onduidelijk maken en was daarom seculier. Volgens de legende wist Giovanni Pierluigi da Palestrina het verbod te omzeilen met zijn zesdelige Missa Papae Marcelli. Tijdens de Oude Muziek Dagen in Herne, plaatsten de Tallis Scholars dat gegeven in een context met andere muzikale werken die geschreven zijn in de geest van het Concilie door Jacobus de Kerle en Vincenzo Ruffo. Met het zesdelige motet Praeter rerum seriem van Josquin Desprez begint het concert echter met een focus op het soort werk waarvan de complexiteit in Trente bekritiseerd werd.

Tallis Scholars o.l.v. Peter Philips

Werken van o.a. Josquin des Prez en Palestrina

Opname 15 november 2019, Herne