Uitzending gemist
NTR

Avondconcert

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Avondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 20 september 2020 van 20:00 tot 23:00 en is beschikbaar rond 23:30 uur.


Gepresenteerd door: Beitske de Jong

Festival September Me
Het Ragazze Quartet organiseert al jaren het September Me Festival in Amersfoort. Inspiratie vormt dit jaar het thema In de geheime tuin. Tijdens deze editie is de Amerikaanse componist Caroline Shaw composer in residence. Ze is zelf violist, altviolist, zangeres en producent. Ze heeft een Grammy Award en is de jongste winnaar van de Pulitzer Prize for Music. Op het programma staan stukken van Mozart, Berio en Shaw. Speciaal voor het Ragazze Quartet schreef Shaw The Evergreen.

Het Ragazze Quartet bestaat uit violisten Rosa Arnold, Jeanita Vriends-VanTongeren, altviolist Annemijn Bergkotte en cellist Rebecca Wise. Ze spelen zowel klassiek als modern repertoire en ze werken veel samen met andere disciplines zoals theater, dans en literatuur.

Ragazze Kwartet, Attaccca Kwartet

Caroline Shaw - Plan & Elevation, The Evergreen, Limestone and Felt
Berio - Duo’s voor 2 violen
Mozart - Strijkkwintet in g klein KV615: deel I – Allegro en deel IV – Adagio – Allegro

Opname van 18 september 2020, Flint, Amersfoort

Britten en Enescu
Symfonie nr.3 van de Roemeense componist George Enescu is de laatste symfonie die de componist voltooide. Hij schreef het werk tussen 1916 en 1918, al reviseerde hij het werk een paar jaar later en bleef hij het bijschaven tot dertig jaar na de voltooiing van zijn eerste versie. De symfonie behoort niet tot het kernrepertoire van de 20e eeuw en is maar weinig opgenomen. Toch heeft het ingrediënten die doen denken aan symfonische werken van bijvoorbeeld Strauss en Ravel. De symfonie bestaat uit drie delen met in het laatste deel een tekstloos koor.

Voorafgaand aan de symfonie speelt violiste Arabella Steinbacher het Vioolconcert op.15 van Benjamin Britten. Het geheel staat onder leiding van de chef-dirigent van het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Vladimir Jurowski.

Arabella Steinbacher, viool
Vladimir Jurowski, dirigent
Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin
George Enescu Philharmonic Chorus
Kinderchor der Staatsoper Unter den Linden Berlin

Britten - Vioolconcert op.15
Enescu - Symfonie nr.3 in C op.21

opname van 22 september 2019, Philharmonie Berlijn