Presentator

Jan van Poppel

  1. Presentatorenchevron right
  2. Jan van Poppel
Jan van Poppel presenteert iedere zondag het AVROTROS programma 'De Muziekfabriek' op NPO Klassiek. “Klassieke muziek is heilig, althans dat is wat mensen van mijn leeftijd (23) altijd denken. Het mooie: dat hoeft het helemaal niet zo te zijn. Klassieke muziek is prachtig, maar niet machtig."

Mijn opa zong vroeger voor verschillende koren en in de Nationale Opera. Hij is helaas overleden, maar nog altijd is hij een groot voorbeeld voor me. Hij heette ook nog eens Jan van Poppel….Bestaat er zoiets als toeval? Ik denk het niet. Helaas kan ik niet zingen. Wat ik wel kan: radio maken.

En dat doe ik op NPO Klassiek. Ik probeer klassieke muziek beeldend en actueel te maken. Componisten waren mensen, net als jij en ik. Dat menselijke, daar wil ik mee spelen. Want, waarom kan dat bij Coldplay wel, en bij Mozart niet? Beyoncé is een Powerwoman, maar was Lili Boulanger dat niet ook gewoon? Ik wil maar zeggen: componisten waren kunstenaars, net als de artiesten van nu.

Associëren met al die geweldige muziek, dat is wat ik het liefste doe; eigenwijs en eigentijds. Verder volg ik een master milieuwetenschappen in Wageningen, en woon ik in het ‘hartsie van het land’: Utrecht.

Ben jij een vroege vogel? Tune in op Voor de Dag. Je hoort mij elke vrijdag tussen 05.00 en 07.00 uur op NPO Klassiek.