Presentator

Diederik van Vleuten

  1. Presentatorenchevron right
  2. Diederik van Vleuten

Diederik van Vleuten (1961) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na diverse baantjes her en der werd hij eind 1988 gevraagd voor Zak en As, het cabaretgezelschap van Justus van Oel en Erik van Muiswinkel. Toen de groep in 1992 opgeheven werd was hij werkzaam als componist en tekstschrijver voor diverse radio- en televisieprogramma’s, onder andere voor Vara’s Spijkers met Koppen. Ook vormde hij een duo met Arie van der Wulp (ex-Dubbel en Dwars) met wie hij twee theaterprogramma’s maakte.

In 1997 herenigde hij zich met Erik van Muiswinkel in het theater, en samen maakten ze zeven programma’s, met als hoogtepunt Antiquariaat Oblomow uit 2005. Hiermee werden ze genomineerd voor de Poelifinario. Voor het Tibetlied uit de voorstelling Mannen met Vaste Lasten (2002) hadden ze eerder al de Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen voor beste theaterlied. In 2009 gaven ze hun laatste voorstelling als duo.

In 2010 begon Diederik met zijn soloprogramma Daar Werd Wat Groots Verricht, over de val van Nederlands-Indië. Hij baseerde zich hierbij op memoires en dagboeken van familieleden. Met deze theatervoorstelling creëerde hij een geheel nieuw genre, wat het midden houdt tussen biografie, documentaire, monoloog en conference. Het bleek een groot succes. In 2013 kwam hij met zijn tweede voorstelling, Buiten Schot, en in 2016 ging het indrukwekkende Mijn Nachten Met Churchill in premiere.

Naast cabaretier is Van Vleuten ook een getalenteerd componist en musicus. Zo schreef hij de begintunes voor diverse radio en televisie-programma’s zoals Ook Dat Nog! en Studio Spaan. Daarnaast is hij af en toe toetsenist bij Acda & De Munnik.