STER Advertentie

Luister naar de Podium Witteman Podcast!

Hierin duikt presentator Floris Kortie samen met zijn collega's en tafelgasten elke week in de wereld van de klassieke muziek. Geen onderwerp wordt geschuwd: van podiumangst tot foute componisten, van historische opnames tot bloederige sterfscènes uit de operageschiedenis: alles is bespreekbaar! Luister elke week via je favoriete podcastapp of op nporadio4.nl.

#8 - Mirjam Wijzenbeek & Petra Tra - Een jaar lang lege zalen

Floris blikt met programmeur Mirjam Wijzenbeek van het concertgebouw en Peter Tra van TivoliVredenburg terug op een jaar lang gesloten theaters en concertzalen. Ook kijken ze vooruit: is er nog hoop voor de toekomst?

#8: Mirjam Wijzenbeek & Petra Tra - Een jaar lang lege zalen


#7 - Arjen Verhage & Saskia Coolen - De grootste hit van de 17e eeuw

Wat was de grootste Nederlandse hit van de zeventiende eeuw? Daarover gaat Floris dit keer in gesprek met twee musici van Camerata Trajectina en experts op het gebied van oude Nederlandse muziek: Arjen Verhage en Saskia Coolen.

#7: Arjan Verhage & Saskia Coolen - De grootste hit van de 17e eeuw
#6 - Carine Lacor & Daniel Torrico Menacho - Voetbalmuziek

Er klinkt meer klassieke muziek in het voetbalstadion dan je zou denken! Dat betogen voetbalfans Daniel Torrico Menacho, violist van het Matangi Quartet, en NPO Radio 4-presentator Carine Lacor in deze aflevering van de Podium Witteman

#6: Carine Lacor & Daniel Torrico Menacho - Voetbalmuziek
#5 - Anne-Maartje Lemereis & Mike Boddé - Spoedcursus componeren

Waaraan zijn goede composities te herkennen, en is het componeren voor iedereen weggelegd? In deze aflevering geven componist Anne-Maartje Lemereis en Mike Boddé ons een spoedcursus componeren.

#5: Anne-Maartje Lemereis & Mike Boddé - Spoedcursus componeren

Beluister de muziekvoorbeelden in de Podium Witteman Podcast Spotifylijst: https://open.spotify.com/playlist/6wnmsrbgqOXQI8u5eBa2OK?si=w66fNx1NQvGc_F9t9zQ4KQ
#4 - Joan Berkhemer - Hoe klonk klassiek vroeger?

Hoe moet klassieke muziek worden uitgevoerd? Door de eeuwen heen zijn daar verschillende opvattingen over geweest. Floris Kortie gaat in deze aflevering in gesprek met iemand die hier alles van weet en ook een duidelijke voorkeur heeft: dirigent en violist Joan Berkhemer.

#4: Joan Berkhemer - Hoe klonk klassiek vroeger?
#3 - Lilian Farahani & Hein van Eekert - SterfscènesWat zijn de mooiste sterfscènes uit de operageschiedenis? Hoe moet klassieke muziek worden uitgevoerd? Door de eeuwen heen zijn daar verschillende opvattingen over geweest. Floris Kortie gaat in deze aflevering in gesprek met iemand die hier alles van weet en ook een duidelijke voorkeur heeft: dirigent en violist Joan Berkhemer.

 Over deze vraag gaat Floris Kortie in gesprek met sopraan Lilian Farahani, die zelf al vaak heeft moeten sterven op het opera-toneel, en NPO Radio 4-presentator Hein van Eekert, bekend van het programma NTR OperaLive.


Lilian Farahani & Hein van Eekert - Sterfscènes
#2 - Myrthe Helder & Jan Pieter Koch - Nare ComponistenFloris praat in deze aflevering met violist Myrthe Helder, bekend van Club Classique en musicoloog en componist Jan Pieter Koch over de vraag: wie was de naarste componist ooit?


Myrthe Helder & Jan Pieter Koch - Nare Componisten
#1 - Mike Boddé & Emma van der Schalie - Podiumangst In deze aflevering van de Podium Witteman Podcast praat Floris Kortie met Mike Boddé en violist van FUSE Emma van der Schalie over wat toch een beetje een taboe blijft in de (klassieke-) muziekwereld: podiumangst. Bijna iedere musicus heeft het wel eens meegemaakt, maar zelden wordt er openlijk over gesproken


Mike Boddé & Emma van der Schalie - Podiumangst

Luister de Podium Witteman Podcast hier:
 Abonneer via RSS, Itunes, Google Podcast, Spotify, NPO Radio 4