Het 4000 jaar oude verhaal Gilgamesh, het heldendicht over koning Gilgamesh uit Mesopotamië wordt gezien als een van de alleroudste literaire kunstwerken.
De Tsjechische componist Bohuslav Martinu bracht het verhaal rond 1955 tot leven in zijn gelijknamige oratorium Gilgamesh. In 1958 ging het stuk in première in Basel. Sindsdien zelden uitgevoerd, maar de philharmonie zuidnederland en het Brabantkoor gaan zich eraan wagen. Morgen klinkt het in Tilburg en vrijdag in Eindhoven. 

Reflections on Gilgamesh van Bohuslav Martinu door Brabantkoor, Philharmonie Zuidnederland, Fontys Hogeschool voor de Kunsten e.a. o.l.v. Louis Buskens.

Do 23 jan om 20.30 in  Concertzaal, Tilburg
Vrij 24 jan om 20.15 in Muziekgebouw, Eindhoven
MEER INFORMATIE

NBE met Beethoven
Het Nederlands Blazersensemble is op tournee met het Consensus Vocalis en zangers van verschillende culturen en windstreken. Op het programma Beethovens 9e symfonie, met de beroemde ‘Ode to Joy’. Nog steeds, 250 jaar later, is het verhaal over verbroedering nog steeds actueel. Het NBE-koor laat zich daarom elk concert bijstaan door een plaatselijk koor. Vrijdag treden ze op in het Muziekcentrum in Enschede en staan ze samen op het podium met ‘stedelijk koor Enschede’. En zaterdag in Tilburg geven een concert samen met het ‘Tilburgs vocaal ensemble’. 

De tournee duurt tot en met maart.

 

Vrij 24 jan om 20.00 in Muziekcentrum, Enschede
Za 25 jan om 20.30 in Theaters Tilburg
MEER INFORMATIE

Artez organiseert Festival Nieuwe Muziek
Het conservatorium in Zwolle staat deze week in het teken van hedendaagse klassieke muziek. Tijdens het Festival Nieuwe Muziek presenteren studenten zich met hedendaags repertoire. Morgen zijn er twee concerten: om 12.30 in het Conservatorium. Dan muziek van onder anderen Ivo van Emmerik en Julius Eastman. En morgenavond geven ze een concert in de Doopsgezinde Kerk. Dan staat er werk van onder meer Morton Feldman, Iannis Xenakis en John Cage op de lessenaars. Alle concerten zijn gratis. 

 

Do 23 jan om 12.30 in Conservatorium Zwolle
Do 23 jan om 20.00 in Doopsgezinde Kerk, Zwolle
MEER INFORMATIE

ROctet
Het begon drie jaar geleden gewoon als een club vrienden die samen muziek willen maken, met plezier als uitgangspunt. Ik heb het over 8 strijkers uit het Radio Filharmonisch Orkest. Ze kozen een naam, ROctet, speelden hier en daar, en brengen morgen hun debuut-cd uit, getiteld Novoselye (housewarming). 

Het eerstvolgende concert is volgende week dinsdag om 20.15 in het Raadhuis in Hilversum
MEER INFORMATIE

Mens en mythe in Concertgebouw
Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt vanaf morgen een programma rondom de mythologische heldin Alceste. De concerten zijn onderdeel van de concertreeks Mens & Mythe. In die reeks besteedt het Koninklijk Concertgebouworkest aandacht aan mythologische figuren, en de verhalen die daarover zijn opgetekend. Een aantal componisten uit de 17e en 18e eeuw liet zich inspireren door die verhalen. Het leverde prachtige muziek op, zoals de opera’s van Händel en Gluck. François-Xavier Roth dirigeert morgen delen uit opera’s, waarbij sopraan Anna Prohaska de aria’s voor haar rekening neemt. 

Woensdag 22 januari, 20.15 – Concertgebouw, Amsterdam
Donderdag 23 januari, 20.15u – Concertgebouw, Amsterdam
Vrijdag 24 januari, 20.15u – Concertgebouw, Amsterdam
MEER INFORMATIE 

Maria en Natalia Milstein
De virtuoze viool en pianozusjes Maria en Natalia Milstein spelen werken van Beethoven, Janácek, Grieg en Smetana

Dinsdag 21 januari, 20.15u – Theater Diligentia, Den Haag
Donderdag 23 januari, 14.00u – De Bijloke, Gent
Vrijdag 24 januari, 20.15u – Westvest90, Schiedam

Zaterdag 8 februari, 20.15u - Kunstfort, Vijfhuizen
Zondag 9 februari, 11.00u - De Doelen, Rotterdam
Zaterdag 15 februari, 20.15u – De Marke, Hattem
Zondag 16 februari, 11.30u - Schouwbrug Het Park, Hoorn
MEER INFORMATIE

Ruby Huges en Jospeh Middleton
De Britse sopraan Ruby Huges zingt werken van Mahler, Purcell, Ives en Britten.
Dinsdag 21 januari. 20.15u - Concertgebouw Amsterdam
MEER INFORMATIE

Pynarello speelt De Nieuwe Wereld
De 9e Symfonie van Dvorak kreeg de titel "Uit de Nieuwe Wereld". Pynarello speelt dit stuk uit het hoofd en zonder dirigent. Componist Reinier Baas vulde de Symfonie van Dvorák aan met een 5e deel. 

Dinsdag 21 januari, 20.00u - Tivoli Vredenburg (live in het Avondconcert)
Woensdag 22 januari, 20.15u - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Vrijdag 24 januari, 20.15u - De Oosterpoort, Groningen
Zaterdag 25 januari, 20.15u - Muziekgebouw, Eindhoven
Zondag 26 januari, 11.00u - De Veerensmederij, Amersfoort
MEER INFORMATIE

Beggars Ensemble
In 2016 werd the Beggars Ensemble opgericht in Lyon. De groep richt zich op Engels repertoire voor viool en basso continuo, vooral uit het begin van de 18e eeuw, met speciale aandacht voor het oeuvre van Richard Jones.
Het ensemble won diverse prijzen, onder meer op het International Van Wassenaer Concours in 2018.
In 2017 nam het ensemble een cd op met werken van Richard Jones en deze week toeren ze door Nederland.

Dinsdag 21 januari, 20.15u – Muiderslot, Muiden
Woensdag 22 januari, 20.00u – Tivoli Vredenburg, Utrecht
Meer informatie

Dominic Seldis
Contrabassist, dirigent (en jurylid bij Maestro) Dominic Seldis gaat het theater in met zijn eigen show: "Music, Maestro!" Met 9 topmusici speelt hij zijn favoriete klassieke muziek, jazz en filmmuziek.

Van 15 januari t/m 29 maart in Nederland
Meer informatie

Tenor Peter Gijsbertsen en pianist Roger Braun
met Schuberts Schwanengesang

25 Januari in de Edesche Muziekzaal
16 Februari in Eindhoven
MEER INFORMATIE 

Het Nederlands Vioolconcours begint morgen en duurt nog t/m 2 februari, op verschillende locaties in Utrecht.
MEER INFORMATIE 

Amsterdam Sinfonietta met Britse zanger
Amsterdam Sinfonietta overschrijdt met veel plezier, regelmatig muzikale grenzen. Als die er al zijn. Deze Nieuwjaarstournee komen ze opnieuw met een verrassend musicus. Het is de Britse zanger Jonathan Jeremiah. Drie maanden na het uitbrengen van zijn eerste album in 2011 stond hij op het North Sea Jazz Festival en nam zijn carrière een vlucht. 

Tournee tot en met 21 jan
MEER INFORMATIE

Tip Combattimento + Lavinia Meijer
Lavinia Meijer gaat op tournee met de musici van Combattimento. Morgen zijn ze in de Harmonie in Leeuwarden. Ze brengen een gevarieerd programma met de vroegste harpconcerten van Georg Friedrich Händel en Georg Christoph Wagenseil, en strijkersstukken van Händel en Friedemann Bach. Deze muziek uit de late Baroktijd wordt afgewisseld met repertoire uit de 18e en 20e eeuw. Uiteraard ontbreekt Philippe Glass niet. Morgen in Leeuwarden en zondag in Rotterdam. Kijk voor alle data op onze site.

Tournee t/m 7 feb
MEER INFORMATIE