Juditha Triumphans, een oratorium van Vivaldi, gaat zaterdag in première bij De Nationale Opera in Amsterdam. Het wordt geënsceneerd door Floris Visser.
De regisseur maakt hiermee tevens zijn debuut bij DNO.

Juditha Triumphans met regie van Floris Visser.
Barokspecialist Andrea Marcon leidt zijn eigen ensemble, La Cetra Barockorchester Basel. De Franse mezzosopraan Gaëlle Arquez in de rol van Juditha.
Dit is tevens haar debuut. Zaterdag de première en tot en met 7 februari te zien bij DNO
MEER INFORMATIE
Za 16 februari wordt Juditha Triumphans uitgezonden bij Operalive.

KCO en Haitink
Do 24 jan om 20.15
Vrij 25 jan om 20.15
Zo 27 jan om 14.15 live op NPO Radio 4

Programma:
Wolfgang Amadeus Mozart
SYMFONIE NR. 40, KV 550
Johannes Brahms
SYMFONIE NR. 4
MEER INFORMATIE

Films en muziek in Rotterdam
Morgen begint het Internationale Filmfestival Rotterdam.  Tot en met 3 februari zo’n 500 films, documentaires, tentoonstellingen, lezingen en concerten. Donderdag en vrijdag is er een klassiek concert van het Britse Callino String Quartet. Zij spelen ‘Die sieben letzten Worte’ van Joseph Haydn. En uiteraard op het filmfestival, worden die zeven woorden van Haydn ieder afzonderlijk vertaald in 7 korte films van 7 filmmakers.

Do 24 en vrij 25 jan om 19.30 in De Doelen, Rotterdam
MEER INFORMATIE

Muziekfilms
Het Filmfestival in Rotterdam start morgen. Gisteren tipten we al een klassiek concert bij een film. Vandaag vestigen we de aandacht op drie muziekfilms. 
De eerste heet: ‘La lucarne des rêves’ vertaald: het droomvenster. Een film van de Franse regisseur Cendrine Robelin. Een verhaal over ontmoetingen en overleveringen tussen generaties. Met muziek gecomponeerd uit bestaande geluiden. Za 26 en woe 30 jan.

Een andere film is:‘Niblock's Sound Spectrums − Within Invisible Rivers’.
Een film rondom de Amerikaanse componist en filmmaker Phill Niblock (1933) een van de sleutelfiguren van de minimal music.  Zijn composities zijn tegelijk subtiel en overrompelend. Bij de live-uitvoeringen in fabriekshallen en concertzalen worden de toehoorders vaak letterlijk overspoeld door geluid. In deze film komen veel jonge muzikanten en componisten aan het woord.
Di 29 jan en vrij 1 feb.

En de laatste film: ‘Inner Landscape’ van Frank Scheffer met een live optreden van Chinese operazangeres Shen Tiemei. De Nederlandse filmmaker volgde de Chinese componist Guo Wenjing bij het maken van zijn opera Si Fan voor het Nieuw Ensemble. De componist probeert een burg te slaan tussen het oude en nieuwe China. De filmvertoning op vrijdag 1 feb in De Doelen wordt voorafgegaan door een live optreden van de Chinese operazangers Shen Tiemei.
MEER INFORMATIE

Harpiste Lavinia Meijer met Untitled 1
Untitled 1, zo heet de solovoorstelling waarmee Lavinia Meijer de komende weken door het land trekt. De harpiste stelde een programma samen, waarin zij persoonlijke verhalen verweeft met muziek uit verschillende stijlperioden, van onder anderen Erik Satie, Philip Glass en popgitarist Bryce Dessner. Daarnaast speelt zij ook eigen werk en is er poëzie van Joost Zwagerman en Freek de Jonge. Ook is er het nodige te zien, onder meer animaties van Aimée de Jong en visuals van Corbino.

De tournee van Lavinia Meijer start woe 23 jan in Theater De Leest in Waalwijk
MEER INFORMATIE 

Organist Bob van Asperen: A Playlist for Rembrandt
2019 is uitgeroepen tot Rembrandt Jaar. Welke muziek zou het schildergenie kunnen hebben gehoord? Die vraag staat centraal in het programma A Playlist for Rembrandt van de bekende klavecinist Bob van Asperen. Hij ontdekte dat in Rembrandts werk minstens tachtig keer muzikale elementen zijn aan te wijzen. Ook vond hij binnen Rembrandts netwerk een aanzienlijke groep muziekliefhebbers en musici. Van Asperen stelde op basis van zijn onderzoek een programma samen met muziek van componisten als Sweelinck, Huygens en Froberger. Hij voert het komende vrijdag uit in Middelburg, en bespeelt dan het historische Duyschot-orgel van de Sint-Augustinuskerk. Ook zal hij op klavecimbel en virginaal te horen zijn.

Vr 25 Jan.  20.00 Sint-Augustinuskerk  Sint-Augustinuskerk Middelburg
MEER INFORMATIE

 

NBE met muziek van John Adams
Het NBE gaat op tournee met het stuk Fearful Symmetries van de gevierde Amerikaanse componist John Adams. Zondag gaat het stuk in première in TivoliVredenburg. De jonge pianist en componist Julian Schneemann maakte een bewerking voor blazers, toetsenist en een percussionist.

Zondagmiddag om 12.00 is de première in TivoliVredenburg
Daarna nog tot en met 7 februari in het hele land te zien.
MEER INFORMATIE 

Pygmalion
Deze week treedt het ensemble Pygamilion tweemaal op in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Telkens met een ander programma. Morgen is het getiteld: Stravaganza d’amore. Het programma staat dan in het teken van de geboorte van de opera aan het einde van de 16e eeuw. Dit concert is tevens de opmaat naar het tweede concert op donderdag. Dan met muziek van Monteverdi: zijn Mariavespers. Beide concerten zijn te bezoeken in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Als je naar beide concerten gaat, krijg je ook nog korting. 

Woe 23 en do 24 januari in Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
Het concert van 24 januari is live te horen in het Avondconcert op Radio 4.
MEER INFORMATIE

Gelders Orkest
Het Gelders Orkest komt met een programma over ‘verboden liefde’. En dan kom je natuurlijk al snel uit bij Romeo en Julia van Tsjaikovski. Maar ook bij het verboden Concert voor orkest van Bartók en Wagners intieme Wesendonck-Lieder. En die liederen worden gezongen door de Nederlandse sopraan Kelly God. Het orkest staat onder leiding van de jonge Britse dirigent Ben Glassberg. 

In het Avondconcert op maandag 28 januari. 

Woe 23 jan om 12.30 in Musis, Arnhem
Za 26 jan om 20.00 in Musis, Arnhem
Zo 27 jan om 15.30 in Schouwburg, Deventer
Do 31 jan om 20.00 in Amphion, Apeldoorn
Vrij 1 feb om 20.00 in Muziekcentrum, Enschede
Za 2 feb om 20.15 in de Vereeniging, Nijmegen
MEER INFORMATIE

CREA orkest
Het Crea orkest is het studentenorkest van de Stichting CREA, de culturele organisatie van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Het orkest heeft wat te vieren, namelijk het 30-jarig jubileum. En het orkest pakt groots uit, met een aantal jubileumconcerten. Het eerste concert werd afgelopen week gegeven, maar wordt morgen, op woensdag 23 januari herghaald, maar dan in het Concertgebouw. Op het programma staat de Zesde symfonie van Gustav Mahler. 

Wo 23 jan om  20.15u, Concertgebouw Amsterdam

Siebe Henstra en Pieter-Jan Belder spelen klavecimbelwerken van Gaspard le Roux
Woensdag 23 januari, 20.00u – Slot Zeist, Zeist
Donderdag 14 januari, 20.30u -Waalse Kerk, Leeuwarden
Vrijdag 25 januari, 20.15u – Penninckshuis, Deventer
Zaterdag 26 januari, 20.00u – Huis Bergh, ’s Heerenberg
Zondag 27 januari, 14.30u Kasteel Amerongen, Amerongen
Meer informatie

Flamenco Biënnale 2019
Flamenco in de polder? Jazeker! Vrijdag 18 januari begint de 7e editie van de Flamenco Biënnale, met een voorstelling in de Stadsschouwburg in Amsterdam.  En dat is zeker niet het enige: tot en met 10 februari is de internationale top van de flamenco in Nederland. Met concerten, masterclasses, films en lezingen in 10 steden. Met onder anderen: flamencogitarist Peter Kalb. Zijn concerten zijn op:

Zo 27 jan om 16.00 in Lieve Vrouwe, Amersfoort
Vrij 8 feb om 20.30 in De Doelen, Rotterdam
Za 9 febr om 20.00 in Nieuwe Kerk, Den Haag
MEER INFORMATIE

Het Nederlands Kamerkoor is zaterdag in het Wilminktheater in Enschede met onder meer de Nederlandse première van een Russisch Requiem ‘Grote Panichida’, met de Russische voorzanger Daniil Sayapin. 
Nog tot en met zondag 27 januari door het land.
MEER INFORMATIE

Nieuw Limburg symfonieorkest
Heritage Sinfonietta olv Martijn Pepels en solist Ralph van Daal (hobo) 

Za 26 jan om 20.00 in de Ursulakapel, Roermond
MEER INFORMATIE

Charkov City Opera op tournee in Nederland
Aida is misschien wel de populairste opera van Verdi. De opera trekt vaak veel bezoekers. In januari en februari gaat het Oekraïense Charkov City opera & ballet op tournee door Nederland met een nieuwe productie van Aïda. Aanstaande woensdag, 9 januari is de try-out in Veenendaal en daarna is de productie onder meer te zien in Doetinchem, Sittard, Den Haag, Zoetermeer, Bergen op Zoom, Emmen, Groningen, Amstelveen en Rotterdam. De solisten komen, net als koor en orkest, uit Oekraïne en andere voormalig Oostbloklanden. De regie wordt verzorgd door Marc Krone. Jeroen Weierink heeft de muzikale leiding. De tournee gaat dus aanstaande woensdag van start en duurt tot en met 10 februari. 

Charkov City Opera & Ballet
Nederlandse tournee met Aïda - 9 januari t/m 10 februari
MEER INFORMATIE

Guitarre Royalle
Waar de Cellosuites van Bach wel de bijbel van de cello worden genoemd, zo geldt dat misschien voor de gitaar bij de Guitarre Royalle van de 17-eeuwse Italiaanse componist Francesco Corbetta. Gitarist Izhar Elias dook een paar jaar in deze ‘gitaarbijbel’ en bracht onlangs zijn uitvoering van Guitarre Royalle uit op cd.

Za 26 jan om 20:00 in Joods Cultureel Centrum MerkAz
WEBSITE