60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Gustav Mahler... Aangenaam!

Gustav Mahler... Aangenaam!:

Zeg je Gustav Mahler, dan zeg je Hans van den Boom. De NPO Radio 4-presentator is verknocht aan de componist en zijn muziek. Hans' jongere collega Rebecca van der Weijde is dat minder. Om Rebecca te overtuigen van Mahlers genialiteit, vertelt Hans haar in de podcast 'Gustav Mahler... Aangenaam!' alles over Mahlers leven en zijn muziek. In zeven afleveringen krijg je een spoedcursus Mahler, hoor je meer over Hans' liefde voor de symfonieën en liederen en krijg je tegelijkertijd mooie luistertips voorgeschoteld. In de laatste aflevering wordt de sterke en bijzondere band tussen Mahler en Amsterdam extra toegelicht. Meer Mahler luisteren? Op nporadio4.nl/mahler vind je een playlist met alle werken die in de afleveringen te horen zijn.

Podcast afleveringen

#1 - De koekoek, de nachtegaal en de ezel

Hans van den Boom is verknocht aan componist Gustav Mahler en vindt al zijn muziek fantastisch. Hans' collega Rebecca van der Weijde vindt al die symfonieën en liederen vooral wat zwaar en ontoegankelijk. Maar is dat wel zo? Om Rebecca te overtuigen van Mahlers genialiteit, neemt Hans haar mee door het leven en de muziek van de componist. Het verhaal begint in de Boheemse natuur, waar een koekoek dood uit een boom valt.

#2 - Sprookjes, liefdesverdriet en een Eerste Symfonie

Gustav Mahler stapt het volwassen leven in. Van pianist naar componist. De Gebroeders Grimm bieden inspiratie voor zijn eerste grote werk: 'Das klagende Lied', een sprookje over een zeldzame bloem en een zingend bot. Dit lied is niet zomaar een lied, maar een totale 3D-ervaring: Mahler introduceert het principe 'Fernorchester', een orkestje op de gang. En dan heb je ook nog de hormonen. Josephine, de dochter van de postbode, is aanleiding voor de 'Drei fruhe Liedern' en de mooie sopraan Johanna zorgt voor liefdesverdriet in de 'Lieder eines fahrenden Gesellen'. En dat niet alleen... er is een symfonie in aantocht!

#3 - De weg naar het licht: Een tocht vol uitersten

Hans is gek op alle muziek van Mahler, maar één werk steekt er met kop en schouders bovenuit: de 'Symfonie nr. 2'. De Wederopstanding, een buitenproportioneel groots werk vol uitersten. Hans neemt Rebecca mee door zijn lievelingssymfonie. Van het vieren van de dood, een lieflijke bloemenweide, een vissenpreek van de heilige Antonius en het oerlicht van de engeltjes tot de aankomst in de hemel. Waar kwam die obsessie van Mahler met de dood en al dat drama eigenlijk vandaan?

#4 - Componeerhuisjes en The Return of the Koekoek

Gustav Mahler heeft een droom: aan het hoofd staan van de Wiener Hofoper. Hij pakt zijn biezen om naar dé muzikale stad van de wereld te trekken, maar struikelt onderweg over levensveranderende obstakels. Toch lukt het, en het betekent de kickstart van zijn carrière als wereldberoemd dirigent. Componeren komt op een lager pitje te staan en gebeurt alleen nog in de zomervakantie, in zijn eigen knusse componeerhuisjes. Daar, midden in de Oostenrijkse natuur, ontstaan twee rotsen van symfonieën: 'Symfonie nr. 3' en 'Symfonie nr. 4'. Zoals een typische Mahlersymfonie betaamt: van donker naar licht en vol natuur, koekoekjes en stemmingswisselingen.

#5 - Mahler 2.0 en een bizarre wending van het lot

Gustav Mahler slaat een nieuwe weg in. Van de sprookjes naar het serieuze werk. De kennismaking met de gedichtenbundels van Friedrich Rückert biedt hem de nodige inspiratie, maar er is meer: de liefde. Alma Maria Schindler wandelt zijn leven in en al snel volgt een muzikale liefdesverklaring. 'Symfonie nr. 5' = Alma. Ook die Rückert blijft in Mahlers hoofd spoken, met twee gigantische en onmisbare liederencycli als gevolg: de 'Rückert-Lieder' en de 'Kindertotenlieder'. Droevig, Mahleriaans en ontroerend mooi. Maar dan slaat het noodlot toe.

#6 - Drie symfonieën en duizend muzikanten

1907. Een absoluut rampjaar. Gustav Mahler is 47 en de tegenslagen stapelen zich op, zowel privé als op werkgebied. Hij schrijft rondom deze periode twee symfonieën: nummer 6 en nummer 7. Ongrijpbaar en indringend, maar ook weer typisch Mahleriaans. Toch moet zelfs Hans er moeite voor doen. Na de ironische jubel van nummer 7, barst alles los in 'Symfonie nr. 8'. De heilige geest wordt aangeroepen, net zoals honderden musici en zangers. Mahler slaat zich terug, en hoe.

#7 - Ewig, ewig, ewig… Het afscheid

Het einde van Mahler - èn van de podcastserie - is in zicht. Gustav is in New York en werkt aan zijn volgende symfonie. Met De Vloek van de Negende in het achterhoofd, probeert hij zijn lot te omzeilen door een liederencyclus te schrijven, het exotische 'Das lied von der Erde'. De 'Symfonie nr. 9' volgt snel, maar Het Afscheid klopt op de deur. Hans vertelt tot slot meer over het Mahler Festival dat in 2020 zou plaatsvinden en Mahlers sterke band met Amsterdam, Willem Mengelberg en het Koninklijk Concertgebouworkest. De serie eindigt met het antwoord op de prangende vraag: is Rebecca door Hans aangestoken met het Mahlervirus?

Trailer: Gustav Mahler... Aangenaam!

Componist Gustav Mahler: door velen gewaardeerd, maar ook door velen onbegrepen. Presentator Hans van den Boom is verslaafd aan Mahler en zijn muziek. Zijn collega Rebecca van der Weijde durft het niet zo aan. In de podcastserie 'Gustav Mahler... Aangenaam!' van AVROTROS en NPO Radio 4 loodst Hans Rebecca - en de luisteraar - door het leven van Mahler. Van zijn jeugd, vroege invloeden en eerste symfonie, tot de liefde, liederen en tegenslagen. In zeven afleveringen krijg je een spoedcursus Mahler, ondersteund door zijn prachtige muziek - die je aan het einde van de serie opeens veel beter begrijpt.

De podcast 'Gustav Mahler... Aangenaam!' is te beluisteren vanaf vrijdag 8 mei 2020.