Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met...schrijver Tom Lanoye, 22 september 2018

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met...schrijver Tom Lanoye, 22 september 2018

za 22 september 2018

60 jaar geleden werd de schrijver Tom Lanoye geboren in het Belgische Sint Niklaas. En dat zullen we weten ook! ?Lanoye 60. Groepsportret met Brilletje? is de titel van een feestelijke bundel van archiefmateriaal dat hij in zijn 40-jarige schrijverschap verzamelde. En met de theatertournee ?Jubilee Lanoye? reist de schrijver door Vlaanderen en Nederland.

Lanoye studeerde Germaanse Filologie en Sociologie studeren in Gent, hij studeerde af op de poëzie van Hans Warren, en begon tijdens zijn studie al met het uitgeven van eigen werk. Bovendien stond Lanoye ook toen al graag op het podium ? een gave die hij van zijn moeder moet hebben gekregen, want zij speelde graag en veel toneel.

De lijst met boeken van Lanoye is lang en indrukwekkend, en zijn prijzenlijst is al bijna even lang: De Gouden Ganzenveer en de Constantijn Huygensprijs voor zijn volledige oeuvre, De Gouden Uil voor Sprakeloos, de autobiografische roman over de laatste jaren van zijn moeder, die afasie kreeg? en ook de toneelstukken die Lanoye schreef of bewerkte worden veel opgevoerd en onderscheiden.