De Vier Jaargetijden van Passaggio:

Het seizoen is van oudsher een sterke bron van inspiratie voor de muziek. Kortom, de herfst is een goede reden voor NPO Radio 4-presentator Lex Bohlmeijer om de stoute schoenen aan te trekken en de studio te verlaten voor zijn serie De Vier Jaargetijden van Passaggio. In iedere editie staat een deel van Nederland centraal, zoals Groningen bijvoorbeeld. In vijf radio-uitzendingen roept Lex de schoonheid en de diversiteit van het landschap onderweg op.

Podcast afleveringen

#5 - Lex gaat Lokaal Extra: De Nachtegaal zoeken met vogelaar en ecoloog Vincent van der Spek (S10)

En als de zon net op is, gaat Lex op pad met vogelaar en ecoloog Vincent van der Spek

#5 - Lex gaat Lokaal: De Mezzosopraan en de Nachtegaal (S10)

Op de laatste dag van mijn lokale ontdekkingstocht in en rondom Ypenburg ben ik heel vroeg uit de veren en ga ik opzoek naar de zonsopgang. Als de zon net op is, vind ik vogelaar en ecoloog Vincent van der Spek waarmee ik op pad ga.
We gaan op zoek naar de nachtegaal en we ze zoeken ook nog even naar een wilde orchidee.
Weer thuis aangekomen geniet ik samen met mijn buren van de muziek van mezzosopraan Barbara Kozelj en pianiste Phyllis Ferwerda die klinkt vanaf het balkon :)

#4 - Lex gaat Lokaal Extra: Wetenschapper Niek Mouter onderzoekt de mening van burgers over Corona. (S10)

Een bezoek aan de TU Delft is onvermijdelijk deze week. Altijd al een bruisende plek waar wetenschappers vernieuwen, maar in deze tijden is het helemaal belangrijk wat daar gebeurt. Ik spreek met wetenschapper Niek Mouter die zich momenteel bezighoudt met het onderzoeken van de mening van burgers wat betreft Corona.

#4 - Lex gaat Lokaal: Wijsheid en onderzoek (S10)

Dag vier begin ik met een bakkie bij buurvrouw Anita.
Vandaag fiets ik naar de TU Delft. Onderweg tref ik schrijver Kader Abdolah voor wat wijsheid en een versterking van het hart en strijk ik ook nog even neer op een terrasje in Delft waar ik gelijk wat opnames maak.
Bij de TU Delft ga ik in gesprek met onderzoeker Niek Mouter. Hij onderzoekt de mening van de Nederlander over dingen als de lockdown en de corona app.

#3 - Lex gaat Lokaal Extra: interview over het stiltegebied van Delfgauw (S10)

Vlak bij Lex zijn huis heeft hij een pareltje ontdekt: een stiltegebied dat Stiltegoed heet. Hij maakt er een wandeling en praat met oprichtster Josje Duijndam over stilte, niks en waarom deze plek er moest komen.

#3 - Lex gaat Lokaal: Richting de stilte van Delfgauw (S10)

Ik was uit logeren in mijn eigen buurt! Bij de Uylenburg B&B in Delfgauw, wat fijn dat ik nu weer gewoon bediend word ?
Na het ontbijt vroeg op pad naar één van mijn lievelingsplekken in de buurt, een mooi huis met uitkijk op weilanden
Onderweg naar het stiltegebied in Delfgauw, rijden we langs wat prachtige stukjes
In het stiltegebied Delfgauw spreek ik met oprichtster Josje Duyndam. Gelukkig is het pas woensdag ?

#2 - Lex gaat Lokaal Extra: Stedenbouwkundige Paul Kurstjens over Vinex-wijken (S10)

Lex woont in een vinexwijk en kijkt samen met stedenbouwkundige Paul Kurstjens met een frisse blik naar zijn wijk. Want vinex-wijken zijn veel leuker dan je eigenlijk denkt. Paul schreef er zelfs een wandelgidsje voor

#2 - Lex gaat Lokaal: De laatste boerderij van Ypenburg en de vinex-wijken. (S10)

Ik mag weer op de fiets vandaag,, heerlijk!…Mijn eerste stop is bij een beeld waar de oorlog wordt herdacht. Ik ben op zoek gegaan naar natuurgeluiden in een vinex-wijk... Ik ontmoet Sven Arne Tepl, artistiek directeur van het Residentie Orkest en eindelijk de boer die mij al jaren fascineert… zijn boerderij staat midden in een vinex-wijk. Het is de laatste boerderij van Ypenburg.
Op de verkeerstoren vertelt stedenbouwkundige Paul Kurstjens me vanalles uit over het stukje in Ypenburg waar ik woon.

#1 - Lex gaat Lokaal Extra: interview met Margriet en Margriet van Stadstuinderij Buitenleeft (S10)

Lex reed al vaak langs stadstuinderij Buitenleeft bij hem in de buurt, maar ging er nooit eens even kijken. Een mooi moment om dat nu wel te doen. Hij spreekt er met oprichtster Margriet Knospe en met vrijwilligster Margriet over de tuin, wat het werken erin voor je kan doen en hoe je het beste met slakken kan omgaan.

#1 - Lex gaat Lokaal: De naturist en de stadstuinderij in Ypenburg (S10)

Dag 1 van mijn lokale ontdekkingstocht in Ypenburg bevalt me goed!
Vanochtend vroeg ben ik begonnen vanaf mijn eigen balkon.
Ontmoette Herman de naturist en ging langs bij Stadstuinderij Buitenleeft waar Margriet & Margriet me hartelijk ontvingen.

#5 - Op bedevaart door het Ommeland: de enige kluizenaar van Nederland (S09)

Mijn laatste dag loopt wat anders dan vooraf gepland. We kregen zoveel tips van luisteraars dat we besloten hebben om de route om te gooien en deze tips te gaan volgen. Ik ben bij de kluizenarij van Warfhuizen, waar de enige kluizenaar van Nederland zit. En in Aduard krijg ik uitleg over het klooster dat daar ooit stond.

#4 - Op bedevaart door het Ommeland: van Mensingeweer naar Wehe den Hoorn (S09)

Dag 4 brengt mij van Mensingeweer naar Wehe den Hoorn.
We treffen het nog steeds met het weer en met de mensen die we tegenkomen! Zo reed luisteraar Wouter Wieringa vanaf Pieterburen mee om me mee te nemen naar Hornhuizen voor een maaltijd. En met laarzen vol Groninger klei kom ik uiteindelijk aan op mijn slaapplek.

#3 - Op bedevaart door het Ommeland: van Appingedam naar Mensingeweer (S09)

Op dag 3 fiets ik van Appingedam naar Mensingeweer. In de toren van Appingedam klom ik met beiaardier Adolph Rots naar boven om daar een stukje Mozart te horen, op de klokken!
In Middelstum vond ik de schrijfster Saskia Goldschmidt. Bij haar schrijvershuisje spraken we over haar roman: Schokland .

#2 - Op bedevaart door het Ommeland: van Zeerijp naar Appingedam (S09)

Van Zeerijp naar Appingedam.
In Zeerijp werd ik wakker in een orgel, onderweg van Zeerijp naar Loppersum kom ik langs de mooiste Groningse landschappen. In de kerk van Loppersum tref ik organist Ab Gramsbergen en mag zelf ook nog even meespelen op het orgel en in het kerkje in Krewerd kan ik zomaar fruit en stoofperenjam kopen en ik overnacht in een oud schooltje van een synagoge in Appingedam.

#1 - Op bedevaart door het Ommeland: van Bedum naar Zeerijp (S09)

Op dag 1 van mijn bedevaart door het Ommeland reis ik van Bedum naar Zeerijp. Een prachtige tocht met zelfs hier en daar een zonnetje. Ontmoetingen met kunstenaars, prachtige kerkjes gezien.
Ik ontmoet de Groningse stilleven kunstenaar Henk Helmantel en ik slaap in een orgel.