De Vier Jaargetijden van Passagio:

Het seizoen is van oudsher een sterke bron van inspiratie voor de muziek. Kortom, de herfst is een goede reden voor NPO Radio 4-presentator Lex Bohlmeijer om de stoute schoenen aan te trekken en de studio te verlaten voor zijn serie De Vier Jaargetijden van Passaggio. In iedere editie staat een deel van Nederland centraal. En in dit seizoen wordt zelfs het buitenland aangedaan: de Mozart Radweg. In vijf radio-uitzendingen roept Lex de schoonheid en de diversiteit van het landschap onderweg op.

Podcast afleveringen

Lex in het wiel van Mozart afl. 3

Luister naar het verslag van de derde dag van Lex' fietstocht door Oostenrijk en Duitsland in de voetsporen van Mozart.

Lex in het wiel van Mozart afl. 2

Luister naar het verslag van dag 2 van Lex' tocht door Oostenrijk en Duitsland in de voetsporen van Mozart.

Lex in het wiel van Mozart afl. 1

In de Mozartweek fietst Lex Bohlmeijer door Oostenrijk en Duitsland in de voetsporen van Mozart. Hij fietst de Mozart Radweg en twee luisteraars fietsen hem mee.

05: Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad

Lex fietst richting Zierikzee en spreekt met kunstenares Charlotte Beunders en met Lex dijkgraaf Toine Poppelaars. Met hem spreekt hij over de dreiging van het water. We wanen ons wel veilig, maar is dat terecht?

04: Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad

Lex fietst op dag 4 In de sneeuw, richting Noordwelle en Burgh-Haamstede. Onderweg spreekt hij de directeur van het Zeeuws Museum; Marjan Ruiter.

03: Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad

Vanuit een winters Dreischor fietst Lex naar Scharendijke. Onderweg spreekt hij schrijfster Teuntje de Haan.

02: Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad

Naar Dreischor via Broeder Dieleman

01: Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad

Zierikzee - Ouwerkerk - Nieuwerkerk Naar het Watersnoodmuseum en componist Douwe Eisenga praat over zijn requiem

05: Langs de dodendraad in de Herfst

Langs de Dodendraad gaat Lex Bohlmeijer op zoek naar de mooiste natuur en muziek maar ook naar verhalen. Verhalen over grenzen, vrijheid, muziek en oorlog.

04: Langs de dodendraad in de herfst

Langs de Dodendraad gaat Lex Bohlmeijer op zoek naar de mooiste natuur en muziek maar ook naar verhalen. Verhalen over grenzen, vrijheid, muziek en oorlog.

03: Langs de dodendraad in de Herfst

Langs de Dodendraad gaat Lex Bohlmeijer op zoek naar de mooiste natuur en muziek maar ook naar verhalen. Verhalen over grenzen, vrijheid, muziek en oorlog.

02: Langs de dodendraad in de Herfst

Langs de Dodendraad gaat Lex Bohlmeijer op zoek naar de mooiste natuur en muziek maar ook naar verhalen. Verhalen over grenzen, vrijheid, muziek en oorlog. Z

01: Langs de dodendraad in de Herfst

Langs de Dodendraad gaat Lex Bohlmeijer op zoek naar de mooiste natuur en muziek maar ook naar verhalen. Verhalen over grenzen, vrijheid, muziek en oorlog.

05: Lex laat zich meevoeren door de IJssel

Op deze laatste dag van de tocht over de IJssel start Lex in alle vroegte in Hattem. Bij Zwolle gaat hij aan land, een van de laatste hanzesteden van de tocht. Volgens Kader Abdolah, zijn laatste gast, is Zwolle de mooiste stad van Nederland. Samen met hem vaart hij vanuit daar naar het dorpje Zalk, een mooie en belangrijke plek voor de schrijver. Vanuit Zalk neemt de IJssel Lex verder mee naar Kampen om vanuit daar te verdwijnen in het Ketelmeer.

04: Lex laat zich meevoeren door de IJssel

De tocht voert verder door de prachtige IJsselvallei, om via het mooie Veessen aan te leggen in Hattem. Als Deventer ontwaakt verlaat Lex deze hanzestad, maar met een gast aan boord: Mieke Conijn. Zij is directeur van de IJsselbiennale, een nieuw tweejaarlijks festival als een ode aan de rivier. Zij woont en werkt al jaren in deze omgeving en is verliefde op de IJssel.

03: Lex laat zich meevoeren door de IJssel

Vanaf Zutphen gaat de reis verder voorbij Eefde, waar hij het Twentekanaal passeert, en dan voorbij Gorssel waar hij nog even zal aanleggen. De IJssel brengt hem verder richting Deventer waar hij Nederlands eerste en enige waterboerin zal treffen. Annette Harberink heeft haar boerderij in de uiterwaarden van de rivier en zorgt ervoor dat de IJssel af en toe veilig buiten haar oevers kan treden. Deventer is het eindpunt van deze dag voor Lex.

02: Lex laat zich meevoeren door de IJssel

Op deze tweede dag vertrekt Lex vroeg vanuit hanzestad Doesburg om via de prachtige oude IJsselmeander "Het Zwarte Schaar" richting Zutphen te varen. Onderweg treft hij kunstenares en waternomade Marja Zomer. Zij woont en werkt al bijna 15 jaar op haar boot en gaat daar waar de rivier haar brengt. In Zutphen legt Lex aan om zich klaar te maken voor de avond.

01: Lex laat zich meevoeren door de IJssel

Daar waar de IJssel aftakt van de Rijn start Lex zijn boottocht over de IJssel. De eerste kilometers langs de rivier brengen hem voorbij Westervoort naar Rheden waar schrijver en journalist Kester Freriks zal opstappen. Hij schreef een biografie van de IJssel en kent de rivier van binnen en van buiten. Samen varen zij langs prachtige stukken natuur richting Doesburg waar de reis van die dag stopt en de boot voor anker gaat.

05: Lex fietst de Betuwe

Dag vijf, van Zetten naar Zevenaar. Ik volg (ongeveer) het spoor van de Betuweroute. Te beginnen op de Maasvlakte (lekker industrieel!), te eindigen bij Lobith, daar stroomt immers nog altijd de Rijn ons land binnen.

04: Lex fietst de Betuwe

Dag vier, van Varik naar Zetten. Ik volg (ongeveer) het spoor van de Betuweroute. Te beginnen op de Maasvlakte (lekker industrieel!), te eindigen bij Lobith, daar stroomt immers nog altijd de Rijn ons land binnen.

03: Lex fietst de Betuwe

Dag drie, van Fort Vuren naar Varik. Ik volg (ongeveer) het spoor van de Betuweroute. Te beginnen op de Maasvlakte (lekker industrieel!), te eindigen bij Lobith, daar stroomt immers nog altijd de Rijn ons land binnen.

02: Lex fietst de Betuwe

Dag twee, van Rotterdam via Dordrecht naar Fort Vuren. Ik volg (ongeveer) het spoor van de Betuweroute. Te beginnen op de Maasvlakte (lekker industrieel!), te eindigen bij Lobith, daar stroomt immers nog altijd de Rijn ons land binnen.

01: Lex fietst de Betuwe

De eerste dag, op naar Rotterdam! Ik volg (ongeveer) het spoor van de Betuweroute. Te beginnen op de Maasvlakte (lekker industrieel!), te eindigen bij Lobith, daar stroomt immers nog altijd de Rijn ons land binnen.

05: Winter in Friesland

Na een vroeg ontbijt bij Bartlehiem trap Lex zijn electrische Solex nog een keer aan om in Dokkum kunstenares Birthe Leemeijer te treffen.

04: Winter in Friesland

Na een rondtocht door het mooie Harlingen heeft Lex nog twee steden aan te doen voordat hij de finish in Leeuwarden bereikt.

03: Winter in Friesland

In alle vroegte treft Lex in Workum componist, musicus en vogelaar Sytze Pruiksma in zijn geboorteomgeving.

02: Winter in Friesland

Een vroege start in IJlst om via een van de vele en befaamde Friese meren naar Sloten te reizen.

01: Winter in Friesland

Lex trapt zijn Elfstedentocht per fiets, natuurlijk ook gewoon op het officiƫle startpunt in Leeuwarden af.

05: Zomer op Texel

Aan het begin van elk seizoen ga ik de natuur in, om vijf uitzendingen te maken waarin de liefde voor de natuur, de sensualiteit van het seizoen en de kleuren van de muziek een organische eenheid vormen. Deze zomer ben ik een week lang op Texel, klein Nederland, zoals ze dat noemen. Op de laatste dag ga ik naar De Hors, het schitterende zuiden van het eiland. Het gaat over schilderen, licht, en ik vind gezelschap in een aantal luisteraars!

04: Zomer op Texel

Aan het begin van elk seizoen ga ik de natuur in, om vijf uitzendingen te maken waarin de liefde voor de natuur, de sensualiteit van het seizoen en de kleuren van de muziek een organische eenheid vormen. Deze zomer ben ik een week lang op Texel, klein Nederland, zoals ze dat noemen. Op de vierde dag maak ik er vakantie van: een dagje naar het strand. Zwemmen in zee dus. Met een verhaal van Jan Wolkers.

03: Zomer op Texel

Aan het begin van elk seizoen ga ik de natuur in, om vijf uitzendingen te maken waarin de liefde voor de natuur, de sensualiteit van het seizoen en de kleuren van de muziek een organische eenheid vormen. Deze zomer ben ik een week lang op Texel, klein Nederland, zoals ze dat noemen. Op de derde dag maken we kennis met een paar originals van Texel. Het is een eiland van cowboys, vrijbuiters, paradijsvogels.

02: Zomer op Texel

Aan het begin van elk seizoen ga ik de natuur in, om vijf uitzendingen te maken waarin de liefde voor de natuur, de sensualiteit van het seizoen en de kleuren van de muziek een organische eenheid vormen. Deze zomer ben ik een week lang op Texel, klein Nederland, zoals ze dat noemen. Op deze tweede dag proef ik de lekkerste oester van mijn leven midden op het wad. En ik kijk met een fotograaf naar een broedkolonie van 3500 Grote Sterns

01: Zomer op Texel

Aan het begin van elk seizoen ga ik de natuur in, om vijf uitzendingen te maken waarin de liefde voor de natuur, de sensualiteit van het seizoen en de kleuren van de muziek een organische eenheid vormen. Deze zomer ben ik een week lang op Texel, klein Nederland, zoals ze dat noemen. En op deze eerste dag wordt dat volledig waargemaakt. Wat een schitterend landschap. En wat een rust en ruimte. Leeg en warm. Mooie mensen ontmoet ook ...

05: Herfst op de Veluwe

Vanaf Otterlo is de tocht naar Nationaal Park de Hoge Veluwe niet ver. Museum Kroller-Muller staat op de planning om daarna een kijkje te nemen in het bijzonder natuurgebied Planken Wambuis met glooiende heidevelden, bossen en zandverstuivingen. Lex fietst daarna verder naar Schaarsbergen om de nacht door te brengen.

04: Herfst op de Veluwe

Vanaf Uddel vertrekt Lex in alle vroegte richting de mooie heide en bijzondere zandverstuivingen van het Kootwijkerzand. Het monumentale Radio Kootwijk zal hij ook binnengaan. Na al het moois van Kootwijk reist Lex verder met de fiets richting Otterlo.

03: Herfst op de Veluwe

Vanuit Schaarsbergen fietst Lex Nationaal Park Veluwezoon in, met het bijzonder mooie natuurgebied De Posbank. Verder fietsend door de Veluwe eindigt Lex zijn reis in het bezoekerscentrum van de Veluwezoom met prachtige live muziek van het Puellae Kwartet.

02: Herfst op de Veluwe

Na in alle vroegte op zoek te gaan naar wild in Gortel, fietst Lex naar een van de oudste bossen van Nederland: het Speulderbos. In die sprookjesachtige omgeving gaat hij op zoek naar paddestoelen en ander natuurschoon om vervolgens te eindigen in Uddel.

01: Herfst op de Veluwe

In Hattem bij de uiterwaarden van de IJssel begint Lex zijn fietstocht dwars door de Veluwe. Daar gaat hij onderlangs de heide van Woldberg om via de mooie Tongerense Heide zijn kamp op te slaan in Emst.