60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

De Vier Jaargetijden van Passaggio

De Vier Jaargetijden van Passaggio:

Het seizoen is van oudsher een sterke bron van inspiratie voor de muziek. Kortom, de herfst is een goede reden voor NPO Radio 4-presentator Lex Bohlmeijer om de stoute schoenen aan te trekken en de studio te verlaten voor zijn serie De Vier Jaargetijden van Passaggio. In iedere editie staat een deel van Nederland centraal, zoals Groningen bijvoorbeeld. In vijf radio-uitzendingen roept Lex de schoonheid en de diversiteit van het landschap onderweg op.

Podcast afleveringen

#5 - Lex in het Groene Hart: Van Benschop naar Kamerik (S11)

Als je rondreist in het Groene Hart moet je per se ook het Landgoed Huis te Linschoten aandoen. Uniek historisch erfgoed, midden in het veenweidegebied. Maar ook een bedrijf, waar 14 boerderijen bij hoor. Simon Reinink, in het dagelijks leven directeur van het Concertgebouw in Amsterdam, is voorzitter van de stichting die het landgoed beheert. Als jongetje speelde hij er, en ging hij werken op de boerderijen.
Tenslotte tref ik Martin Wassen, ecoloog (verbonden aan de UU), die onlangs met een groep betrokkenen een schets heeft opgesteld voor Het Groene Hart in 2100. En ja! er is een toekomst voor dit kloppende groene hart van Nederland. Sterker nog, het zou alleen maar mooier kunnen worden, voor iedereen!

#4 - Lex in het Groene Hart: Van Lekkerkerk naar Benschop (S11)

Dromen nagejaagd. Van de gastvrouw in de B&B die ooit theologie studeerde en nu stiekem thuis haar dromen schildert (en nog niet als kunstenaar uit de kast kwam). Via de boer, Ad van Rees, die ervan droomt om het bedrijf gezond en wel over te kunnen dragen aan de volgende generaties en daarom slimme plannen verzint voor omgang met het water in de weilanden. Tot aan Claudia van Rooij die onderaan de dijk langs de Lek een plek heeft gecreëerd, het Haute Cultuurhuis, waar creatievelingen elkaar kunnen ontmoeten.

#3 - Lex in het Groene Hart: Van Boskoop naar Lekkerkerk (S11)

Nog steeds met beukende wind recht van voren. In Rotterdam (even toch de grens over van het Groene Hart) ontmoet ik gitarist en componist Aart Strootman. In een oase van rust. Hij bouwt zijn eigen instrumenten (bijvoorbeeld een marimba met 300 toetsen of daaromtrent). Alleen zo kan hij zijn gedroomde klank gestalte geven. En altijd volgens de principes van duurzaamheid.

#2 - Lex in het Groene Hart: Van Uithoorn naar Boskoop (S11)

Bij het ontbijt dient zich al meteen een nieuw onderwerp aan. Ik slaap in het ouwe spoorstation van Uithoorn, tegenwoordig hotel Het spoorhuis. Een kaart op de muur toont dat overal in de Haarlemmermeer spoorlijnen en stationnetjes waren. Nadat de polder was drooggelegd dachten ze: oh ja, we moeten de mensen vervoeren. Bij Moerkapelle ontmoet ik Thalia Verkade, die een prachtig boek over het vervoer in Nederland heeft geschreven: Het recht van de snelste. Gaat o.a. over ‘de reistijd constante.’ En oh ja, de beste ideeën krijgen mensen op de fiets!

#1 - Lex in het Groene Hart: Van Groenekan via Abcoude naar Uithoorn (S11)

Het ging over wind en energie. En regen, trouwens, dat ook. Om de energietransitie goed te laten verlopen, moeten overal windmolens geplaatst worden, dus ook in het Groene Hart. Bij Maartensdijk bijvoorbeeld. Of in de buurt van Abcoude. Bewoners zijn voor windmolens, maar niet in hun achtertuin. Ik spreek Daan Roovers over de kwestie, Denker des Vaderlands. Zij pleit voor burgerraden, om tot een goeie oplossing te komen.

#5 - Lex gaat Lokaal Extra: De Nachtegaal zoeken met vogelaar en ecoloog Vincent van der Spek (S10)

En als de zon net op is, gaat Lex op pad met vogelaar en ecoloog Vincent van der Spek

#5 - Lex gaat Lokaal: De Mezzosopraan en de Nachtegaal (S10)

Op de laatste dag van mijn lokale ontdekkingstocht in en rondom Ypenburg ben ik heel vroeg uit de veren en ga ik opzoek naar de zonsopgang. Als de zon net op is, vind ik vogelaar en ecoloog Vincent van der Spek waarmee ik op pad ga.
We gaan op zoek naar de nachtegaal en we ze zoeken ook nog even naar een wilde orchidee.
Weer thuis aangekomen geniet ik samen met mijn buren van de muziek van mezzosopraan Barbara Kozelj en pianiste Phyllis Ferwerda die klinkt vanaf het balkon :)

#4 - Lex gaat Lokaal Extra: Wetenschapper Niek Mouter onderzoekt de mening van burgers over Corona. (S10)

Een bezoek aan de TU Delft is onvermijdelijk deze week. Altijd al een bruisende plek waar wetenschappers vernieuwen, maar in deze tijden is het helemaal belangrijk wat daar gebeurt. Ik spreek met wetenschapper Niek Mouter die zich momenteel bezighoudt met het onderzoeken van de mening van burgers wat betreft Corona.

#4 - Lex gaat Lokaal: Wijsheid en onderzoek (S10)

Dag vier begin ik met een bakkie bij buurvrouw Anita.
Vandaag fiets ik naar de TU Delft. Onderweg tref ik schrijver Kader Abdolah voor wat wijsheid en een versterking van het hart en strijk ik ook nog even neer op een terrasje in Delft waar ik gelijk wat opnames maak.
Bij de TU Delft ga ik in gesprek met onderzoeker Niek Mouter. Hij onderzoekt de mening van de Nederlander over dingen als de lockdown en de corona app.

#3 - Lex gaat Lokaal Extra: interview over het stiltegebied van Delfgauw (S10)

Vlak bij Lex zijn huis heeft hij een pareltje ontdekt: een stiltegebied dat Stiltegoed heet. Hij maakt er een wandeling en praat met oprichtster Josje Duijndam over stilte, niks en waarom deze plek er moest komen.

#3 - Lex gaat Lokaal: Richting de stilte van Delfgauw (S10)

Ik was uit logeren in mijn eigen buurt! Bij de Uylenburg B&B in Delfgauw, wat fijn dat ik nu weer gewoon bediend word ?
Na het ontbijt vroeg op pad naar één van mijn lievelingsplekken in de buurt, een mooi huis met uitkijk op weilanden
Onderweg naar het stiltegebied in Delfgauw, rijden we langs wat prachtige stukjes
In het stiltegebied Delfgauw spreek ik met oprichtster Josje Duyndam. Gelukkig is het pas woensdag ?

#2 - Lex gaat Lokaal Extra: Stedenbouwkundige Paul Kurstjens over Vinex-wijken (S10)

Lex woont in een vinexwijk en kijkt samen met stedenbouwkundige Paul Kurstjens met een frisse blik naar zijn wijk. Want vinex-wijken zijn veel leuker dan je eigenlijk denkt. Paul schreef er zelfs een wandelgidsje voor

#2 - Lex gaat Lokaal: De laatste boerderij van Ypenburg en de vinex-wijken. (S10)

Ik mag weer op de fiets vandaag,, heerlijk!…Mijn eerste stop is bij een beeld waar de oorlog wordt herdacht. Ik ben op zoek gegaan naar natuurgeluiden in een vinex-wijk... Ik ontmoet Sven Arne Tepl, artistiek directeur van het Residentie Orkest en eindelijk de boer die mij al jaren fascineert… zijn boerderij staat midden in een vinex-wijk. Het is de laatste boerderij van Ypenburg.
Op de verkeerstoren vertelt stedenbouwkundige Paul Kurstjens me vanalles uit over het stukje in Ypenburg waar ik woon.

#1 - Lex gaat Lokaal Extra: interview met Margriet en Margriet van Stadstuinderij Buitenleeft (S10)

Lex reed al vaak langs stadstuinderij Buitenleeft bij hem in de buurt, maar ging er nooit eens even kijken. Een mooi moment om dat nu wel te doen. Hij spreekt er met oprichtster Margriet Knospe en met vrijwilligster Margriet over de tuin, wat het werken erin voor je kan doen en hoe je het beste met slakken kan omgaan.

#1 - Lex gaat Lokaal: De naturist en de stadstuinderij in Ypenburg (S10)

Dag 1 van mijn lokale ontdekkingstocht in Ypenburg bevalt me goed!
Vanochtend vroeg ben ik begonnen vanaf mijn eigen balkon.
Ontmoette Herman de naturist en ging langs bij Stadstuinderij Buitenleeft waar Margriet & Margriet me hartelijk ontvingen.