De Vier Jaargetijden van Passagio:

Het seizoen is van oudsher een sterke bron van inspiratie voor de muziek. Kortom, de herfst is een goede reden voor NPO Radio 4-presentator Lex Bohlmeijer om de stoute schoenen aan te trekken en de studio te verlaten voor zijn serie De Vier Jaargetijden van Passaggio. In iedere editie staat een deel van Nederland centraal. En in dit seizoen wordt zelfs het buitenland aangedaan: de Mozart Radweg. In vijf radio-uitzendingen roept Lex de schoonheid en de diversiteit van het landschap onderweg op.

Podcast afleveringen

05: Op bedevaart door het Ommeland

Mijn laatste dag loopt wat anders dan vooraf gepland. We kregen zoveel tips van luisteraars dat we besloten hebben om de route om te gooien en deze tips te gaan volgen. Ik ben bij de kluizenarij van Warfhuizen, waar de enige kluizenaar van Nederland zit. En in Aduard krijg ik uitleg over het klooster dat daar ooit stond.

04: Op bedevaart door het Ommeland

Dag 4 brengt mij van Mensingeweer naar Wehe den Hoorn. We treffen het nog steeds met het weer en met de mensen die we tegenkomen! Zo reed luisteraar Wouter Wieringa vanaf Pieterburen mee om me mee te nemen naar Hornhuizen voor een maaltijd. En met laarzen vol Groninger klei kom ik uiteindelijk aan op mijn slaapplek.

03: Op bedevaart door het Ommeland.

Op dag 3 fiets ik van Appingedam naar Mensingeweer. In de toren van Appingedam klom ik met beiaardier Adolph Rots naar boven om daar een stukje Mozart te horen, op de klokken! In Middelstum vond ik de schrijfster Saskia Goldschmidt. Bij haar schrijvershuisje spraken we over haar roman: Schokland .

02: Op bedevaart door het Ommeland

Van Zeerijp naar Appingedam. In Zeerijp werd ik wakker in een orgel, onderweg van Zeerijp naar Loppersum kom ik langs de mooiste Groningse landschappen. In de kerk van Loppersum tref ik organist Ab Gramsbergen en mag zelf ook nog even meespelen op het orgel en in het kerkje in Krewerd kan ik zomaar fruit en stoofperenjam kopen en ik overnacht in een oud schooltje van een synagoge in Appingedam.

01: Op bedevaart door het Ommeland

Op dag 1 van mijn bedevaart door het Ommeland reis ik van Bedum naar Zeerijp. Een prachtige tocht met zelfs hier en daar een zonnetje. Ontmoetingen met kunstenaars, prachtige kerkjes gezien. Ik ontmoet de Groningse stilleven kunstenaar Henk Helmantel en ik slaap in een orgel.

05: Lex in het wiel van Mozart

Dag 5: Salzburg komt steeds dichterbij, maar daarmee het toerisme ook, en dat is even wennen. Mozart was zelf niet zo dol op Salzburg, maar toch zijn er behoorlijk wat mooie en bijzondere plekken die met hem te maken hebben. Gids Sandor brengt Lex naar een wel heel bijzondere plek.

04: Lex in het wiel van Mozart

Dag 4: met lood in de benen start de groep deze vierde dag. Van Neumarkt am See brengt deze tocht hen langs prachtige dorpjes, uitgestrekte velden en weides. Violiste Rosanne Philippens heeft een opdracht voor Lex, en daar gaat hij mee aan de slag.

03: Lex in het wiel van Mozart

Dag 3: de tocht van Laufen naar Neumarkt am See is een pittige. Veel kilometers, hoogteverschillen en een brandende zon maken het zwaar. De pitstop halverwege bij het chalet van gids Sandor is dan ook erg welkom, vooral omdat hij daar zijn eigen wijn verbouwt.

02: Lex in het wiel van Mozart

Dag 2: de groep is compleet: gids Sandor Cheizoo is er nu ook bij. Vanaf Waging am See gaat de tocht vandaag naar Laufen, om het kamp op te slaan bij een bijzonder slot aan de Abtsee. De tocht begint alleen al met wat pech...

01: Lex in het wiel van Mozart

De eerste dag van een bijzondere tocht: Lex fietst de Mozart Radweg. Samen met twee luisteraars en een gids volgt hij op de fiets het spoor dat Mozart ooit trok door Duitsland en Oostenrijk. Dag 1: vandaag start de groep bij het klooster in Seeon-Seebruck waar Mozart vaak verbleef. Lex vindt daar een wel heel bijzondere plek.

05: Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad

Lex fietst richting Zierikzee en spreekt met kunstenares Charlotte Beunders en met Lex dijkgraaf Toine Poppelaars. Met hem spreekt hij over de dreiging van het water. We wanen ons wel veilig, maar is dat terecht?

04: Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad

Lex fietst op dag 4 In de sneeuw, richting Noordwelle en Burgh-Haamstede. Onderweg spreekt hij de directeur van het Zeeuws Museum; Marjan Ruiter.

03: Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad

Vanuit een winters Dreischor fietst Lex naar Scharendijke. Onderweg spreekt hij schrijfster Teuntje de Haan.

02: Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad

Naar Dreischor via Broeder Dieleman

01: Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad

Zierikzee - Ouwerkerk - Nieuwerkerk Naar het Watersnoodmuseum en componist Douwe Eisenga praat over zijn requiem