Uitzending gemist

NTR ZaterdagMatinee

15 september 2018, 14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Vandaag is er geen Matinee-concert in het Concertgebouw Amsterdam. Daarom vanmiddag hoogtepunten uit het Matinee-archief: concertopnames rond dirigent Valery Gergiev, die dit weekend weer in Nederland is voor het Gergiev Festival in Rotterdam. Gergiev bouwde een bijzondere band op met de Matinee, vanaf zijn dirigeerdebuut in de serie in 1987. Hij trad aan als dirigent van de radio-orkesten (RFO & RSO), bracht incidenteel zijn eigen Kirov Orkest mee en was, en is nog steeds, regelmatig te gast met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarvan hij tussen 1995 en 2008 chefdirigent was. Het Gergiev Festival werd voor het eerst georganiseerd in 1996, en houdt nog steeds stand olv deze eredirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vanmiddag klinken uit Matinees vanaf 1988 werken van Wagner, Mendelssohn, Rachmaninoff, Tsjaikowski, Sjostakovitsj, Dutilleux en Ravel, onder Gergievs bezielende leiding. In verband met de lengte van dit archiefprogramma is er deze week geen Matinee-Café. Voor details zie de speellijst.
NTR ZaterdagMatinee

8 september 2018, 11:30 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Boris Godoenov: Pablo Heras-Casado dirigeert Moesorgski’s meesteropera
Boris Godoenov

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Vlaams Radio Koor
Pablo Heras-Casado, dirigent
Martin Wright, koordirigent

Boris Godoenov: Alexander Tsymbalyuk, bas
Fjodor: Olivia Vermeulen, mezzosopraan
Xenia: Tetiana Miyus, sopraan
Xenia’s voedster: Cécile van de Sant, mezzosopraan
Sjoejski: Frank van Aken, tenor
Andrej Sjtsjelkalov: Boris Pinkhasovich, bariton
Pimen: Ante Jerkunica, bas
Grigori / ‘de valse Dmitri’: Dmitriy Golovnin, tenor
Marina Mniszek: Alisa Kolosova, mezzosopraan
Rangoni: Vladislav Sulimsky, bariton
Varlaam: Alexander Krasnov, bas
Misail: Mark Omvlee, tenor
herbergierster: Yulia Mennibaeva, mezzosopraan
joerodivy: James Kryshak, tenor
Nikititsj / officier van de grenswacht / Tsjernikovski: Oleg Budaratskiy, bas
Mitjoecha / Lavitski: Irakli Atanelishvili, bas
Chroesjtsjov: Michael Bennett, tenor

Moesorgski - Boris Goedonov (versie 1872)

Boris Godoenov
NTR ZaterdagMatinee uit het archief

1 september 2018, 14:00 - 17:30

NTR ZaterdagMatinee uit het archief NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In de zomermaanden zijn er geen live Matinee-concerten in het Amsterdamse Concertgebouw, in plaats daarvan klinken hoogtepunten uit het Matinee-archief. Vandaag concertherhalingen rond dirigent Pablo Heras-Casado, die volgende week 8 september het nieuwe seizoen van de ZaterdagMatinee zal openen met de opera Boris Godunov van Modest Moesorgsky. Heras-Casado was voor het eerst te gast in de ZaterdagMatinee samen met het Ensemble Intercontemporain, hij dirigeerde toen onder meer werken van Schönberg en Mahler. Later bracht hij samen met het RFO een programma met onder meer werken van Rijnvos en Ravel. Muziek van Moesorgsky klinkt nog middels een aantal oudere Matinee-opnames. In verband met de lengte van dit archiefprogramma is er deze week geen Matinee-Café. Voor details zie de speellijst.
NTR ZaterdagMatinee uit het archief

25 augustus 2018, 14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee uit het archief NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In de zomermaanden zijn er geen live Matinee-concerten in het Amsterdamse Concertgebouw, in plaats daarvan klinken hoogtepunten uit het Matinee-archief. Deze zomermaanden een terugblik op het afgelopen seizoen, en een vooruitblik op het volgende. Op 14 april 2018 klonken spannende muzikale vertellingen, The Tell-Tale heart van Willem Jeths en Hertog Blauwbaards burcht van Béla Bartók. Aanvullend een eerdere uitvoering door het Radio Filharmonisch Orkest en violiste Simone Lamsma van het vioolconcert Offertorium van Sofia Goebaidoelina, een werk dat in het nieuwe seizoen opnieuw te horen zal zijn, op 2 februari 2019. Edwin London's hedendaagse koorversie van Bach's Komm süßer Tod fungeert als opmaat tot het aansluitende Matinee Café uit de studio, met als speciale gast : Mathilde Wantenaar. Zij is één van de veertien vrouwelijke componisten uit heden en verleden van wie (nieuwe) werken in het komende seizoen van de ZaterdagMatinee worden gepresenteerd.
NTR ZaterdagMatinee uit het archief

18 augustus 2018, 14:00 - 17:30

NTR ZaterdagMatinee uit het archief NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In de zomermaanden zijn er geen live Matinee-concerten in het Amsterdamse Concertgebouw, in plaats daarvan klinken hoogtepunten uit het Matinee-archief. Deze zomermaanden een terugblik op het afgelopen seizoen, en een vooruitblik op het volgende. Vandaag de dramatische cantate Der Tag des Gerichts van Georg Philipp Telemann. Andrea Marcon dirigeert vocale solisten, Cappella Amsterdam en het Orkest van de Achtiende eeuw. Marcon komt terug in het nieuwe seizoen met een opera van Antonio Vivaldi. Een andere grootheid uit de steeds verder in de muziekgeschiedenis reikende authentieke muziekpraktijk is Sir John Eliot Gardiner. In het nieuwe seizoen brengt hij samen met zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique een programma rond Heitor Berlioz. In 2007 bracht hij met ditzelfde orkest en zijn Monteverdi Choir een gedenkwaardige uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms, vandaag te horen. In verband met de lengte van dit archiefprogramma is er deze week geen Matinee-Café. Voor details zie de speellijst.

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement