Interessant

Erasmusprijs 2019 voor componist John Adams

  1. Klassiekchevron right
  2. Erasmusprijs 2019 voor componist John Adams

De Amerikaanse componist, dirigent en schrijver John Adams keeg op donderdag 28 november de Erasmusprijs 2019 uitgereikt.

De prijs is een onderscheiding voor personen of instellingen die een uitzonderlijk belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen of de kunsten. Zij hebben daarbij laten zien humanistische waarden uit te dragen, zoals tolerantie, culturele veelvormigheid en ondogmatisch, kritisch denken.

De toekenning aan Adams past in het thema van de Erasmusprijs van dit jaar: ‘componeren voor de huidige tijd’. Hij krijgt de prijs omdat hij “een nieuw muzikaal idioom heeft gecreëerd door elementen uit de jazz, de populaire en de klassieke muziek aan elkaar te smeden. Volgens de jury heeft Adams de hedendaagse klassieke muziek weer ‘verstaanbaar’ gemaakt. Bovendien stelt hij in zijn werk regelmatig maatschappelijke vraagstukken aan de orde, zich onderscheidend door de humanistische aard van zijn thema’s,” aldus de jury.

John Adams is één van de meest gespeelde hedendaagse componisten ter wereld. Dat levert hem soms het verwijt op dat hij zijn oren teveel laat hangen naar het grote publiek. Maar Adams volgt zijn eigen kompas en is er trots op als zijn muziek al bij eerste beluistering is te begrijpen en te genieten. Hoewel hij belangrijke technieken van de minimal music gebruikt, zoals herhalende patronen, is hij strikt genomen geen typische vertegenwoordiger van de stijl (eerder post-minimal). Zijn componeren is meer gericht op ontwikkeling in de muziek en laat ook duidelijk romantische invloeden zien.

Beluister John Adams

Om te vieren dat John Adams de Erasmusprijs 2019 heeft gekregen presenteren we een aantal hoogtepunten uit zijn oeuvre.

John Adams dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest zelf in A Flowering Tree, gebaseerd op een eeuwenoud Indiaas volkssprookje. Kumudha is een arm jong meisje, dat ontdekt dat ze een bijzondere gave heeft. Wanneer ze wil kan ze zich in een boom veranderen.

Een ZaterdagMatinee die volledig in het teken staat van John Adams: Voorbij het minimalisme.

Adams componeerde het indrukwekkende On the Transmigration of Souls ter nagedachtenis aan de slachtoffers van en ter ere van de helden tijdens de aanslagen op 11 september 2001.

In deze uitzending van Podium Witteman Extra spreekt Floris Kortie met John Adams.

De Tophit van John Adams: Short Ride in a Fast Machine

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hans Haffmans en Bas van Putten over Adams' Short Ride in a Fast Machine

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reportage

Presentator Hans Smit sprak met Adams over de Erasmusprijs en zijn band met het Nederlandse muziekleven:

Hans Smit in gesprek met John Adams

Ster advertentie
Ster advertentie