Zomeravondconcert
AVROTROSNTR

Strijkkwartetten op de Zeister Muziekdagen

foto: Zeister Muziekdagen
  1. Klassiekchevron right
  2. Strijkkwartetten op de Zeister Muziekdagen

Je mag het gerust de meest ultieme manier van muziek maken noemen. Vier strijkers die gelijk zijn aan elkaar en uitgedaagd worden het beste uit een compositie te halen. Tijdens de Zeister Muziekdagen kun je heel wat strijkkwartetten beluisteren. Op NPO Klassiek zit je goed, want we zenden de concerten van het Schumann Quartet, Marmen Quartet en Viride Quartet live uit.

Veel omroepen hadden in 1923 hun eerste radio-uitzendingen. Toen nam de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) de techniek van Hanso Idzerda over en bouwde de fabriek een studio in Hilversum. Op 21 juni 1923 zond dit nationale omroepstation voor het eerst uit. Natuurlijk had nog niet iedereen een radio, dus als iemand in de buurt erover kon beschikken, luisterden veel buren mee. Eigenlijk zoals we nu allemaal samen komen om naar een concert te luisteren.

Kreutzersonate van Janáček

Het beroemde Duitse Schumann Quartett is op 15 augustus te gast tijdens de Zeister Muziekdagen. Het ensemble viert het omroepjubileum met werken die 100 jaar geleden werden gecomponeerd. Bijvoorbeed het Eerste Strijkkwartet met de bijnaam Kreutzersonate van de Tsjech Leoš Janáček. Het is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Leo Tolstoj. Daarin vertelt een man in de trein dat hij is vrijgesproken van moord op zijn vrouw. Zijn vrouw had een affaire met een man die zij begeleidde in de Kreutzersonate van Beethoven. Jaloezie zette de man aan tot zijn daad. Vraag en antwoord, maar ook gekras op de viool verwijzen naar de heftige emoties van de echtgenoot. Het is een strijkkwartet met een enorme intensiteit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beethoven als grote belevenis

Ook het Britse Marmen Quartet heeft een jubileum te vieren. In dit geval het 10-jarige bestaan. Het ensemble heeft daarom tijdens de Zeister Muziekdagen een ander kwartet uitgenodigd. Samen met het Viride Kwartet staat op 17 augustus het Octet van Sjostakovich op het programma. Alleen speelt het Marmen Quartet Strijkkwartet op. 59 nr. 2, 'Razoemovski' van Beethoven. De bijnaam verwijst naar Andrei Kyrilovitsj Razoemovski, de Russische graaf in wiens opdracht hij de cyclus kwartetten schreef. Hoewel er vaak hoog opgeven wordt over de late strijkkwartetten, zijn de vroege minstens zo interessant. Vooral omdat je als luisteraar steeds op het verkeerde been wordt gezet. Waar een melodie begint wordt die vaak ruw onderbroken door plotselinge syncopen. In het trio van het scherzo zit een Russiche verwijzing naar een Russisch kerstliedje. De rusteloosheid maakt dit kwartet van begin tot eind tot een grote belevenis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Een strijkkwartet bestaat uit 16 snaren die één instrument vormen, waarmee je alle kleuren en menselijke emoties kunt overbrengen op de luisteraar, en daarmee de harten van het publiek bereikt.

Alexander Pavlovsky, eerste violist van het Jerusalem Quartet en artistiek leider van de Zeister Muziekdagen

De Zeister Muziekdagen zijn nog tot 26 augustus. De concerten vinden voornamelijk plaats in de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente in Zeist. Maar er zijn ook andere locaties. Kijk voor meer informatie op de website.

Zomeravondconcert: Zeister Muziekdagen

Zomeravondconcert: Zeister Muziekdagen

Ster advertentie
Ster advertentie