Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Jan-Willem Rozenboom vs. Beethoven

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Jan-Willem Rozenboom vs. Beethoven

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Jan-Willem Rozenboom te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij is van alle markten thuis, speelt van Schubert tot Guus Meeuwis en begeeft zich dus even gemakkelijk in de klassieke als de lichte muziek. Vorige maand speelde hij nog in een uitverkocht Concertgebouw samen met Iris Hond. Hij sloeg de Kleine Zaal over en mocht gelijk in de Grote Zaal optreden. Daarnaast schreef hij prachtige pianobewerkingen van Bach en bracht die een paar maanden geleden uit op zijn album BACH. Van dat album speelde hij Aus Liebe will mein Heiland sterben uit de Matthäus Passion.

Voor Vrij Spel bewerkte Jan-Willem het tweede deel uit de zevende symfonie van Ludwig van Beethoven. Hij heeft dit stuk al jaren in zijn hoofd zitten om een keer iets mee te doen. Hij wil het namelijk misschien gebruiken voor een popliedje voor Guus Meeuwis, alleen is het er nooit van gekomen. Daarom besloot Jan-Willem deze klassieke hit te bewerken voor Vrij Spel. Regelmatig verwerkt hij klassieke muziek in popliedjes, maar een klassiek stuk bewerken op deze Vrij Spel-manier had hij nog nooit gedaan. Hij begon met het maken van een fuga, voegde Ferruccio Busoni-achtige klanken eraan toe en noemde het de "Fuga fantasie".

Vrij Spel: Jan-Willem Rozenboom vs. Beethoven

Ster advertentie
Ster advertentie