Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Remy van Kesteren vs. Dvořák

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Remy van Kesteren vs. Dvořák

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

De zomervakantie is voorbij en dat betekent dat het nieuwe Vrij Spel-seizoen weer is begonnen. Voor die opening was Remy van Kesteren vandaag te gast in de studio. Hij was 5 jaar oud toen hij de harp en zijn geluid voor het eerst hoorde, was direct hierdoor verkocht en besloot dit zelf te gaan spelen. Inmiddels heeft hij alle prijzen gewonnen die je op het gebied van harp kunt winnen en werd hij geprezen door The New York Times als een 'briljante harpist'. Toch dacht hij: "dit is het niet" en besloot een radicaal andere weg in te gaan. Hij ging weg van de klassieke wereld, leerde zichzelf de wetten van de popmuziek en begon zelf muziek te componeren. Dit resulteerde in genre-overtijgende albums. Vorige week is zijn nieuwe album Muses uitgekomen met daarop zijn negen muzikale muzen. In de studio speelde hij van dat kersverse album Sonatine voor piano nr.1, op.67 in fis kl.t. - deel II, "Largo" van Jean Sibelius.

Voor Vrij Spel had hij, samen met Jet, iets nieuws bedacht. Hij zou gaan improviseren op één van de stukken uit de top 5 van de Klassieke Top 400 van vorig jaar. De luisteraars van NPO Klassiek mochten tot 5 minuten voor het Vrij Spel stemmen op hun favoriet. Onderweg naar de studio begon Remy toch zenuwachtig te worden over deze opzet, omdat hij nu 'on the spot' een meesterwerk moest gaan bewerken en hoopte daarom dat een langzaam stuk zou winnen zodat hij meer tijd had om na te denken tijdens het spelen. De luisteraars kozen uiteindelijk voor Dvořák's negende symfonie. Met gebruik van effecten, pedalen, een strijkstok en een computer improviseerde Remy een prachtige, dromerige en vernieuwende versie van Dvořák's klassieke hit.

Vrij Spel: Remy van Kesteren vs. Dvořák

Ster advertentie
Ster advertentie