Vrij Spel

Vrij Spel: Izhar Elias vs. La Folia

AVROTROS
foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Izhar Elias vs. La Folia

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was gitarist Izhar Elias te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij speelt op toonaangevende podia over de hele wereld, is de eerste gitarist die de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs won en Trouw schreef over hem: ‘Met zijn gevoel voor stijl, timing, kleur en diepgang ontstijgt Elias zijn instrument.’ Hij heeft 12 gitaren thuis staan waarmee hij alle verschillende stijlen op zijn gitaar kan spelen. Vandaag nam hij er daarvan twee mee naar de studio. Eén daarvan was een gitaar uit Wenen afkomstig van dezelfde bouwer en uit dezelfde tijd van de gitaar die Franz Schubert had. Daarop speelde Izhar het Ständchen van Schubert.

Voor Vrij Spel improviseerde hij op het bekende oude thema van 'La Folia'. Het thema is gebruikt door al meer dan 150 componisten, zoals Vivaldi en Corelli, en vandaag deed Izhar daar een schepje bovenop. Hij speelt veel oude muziek en dat is één van de weinige stromingen waarin nog wel geïmproviseerd wordt. Daarom voelde Izhar zich vandaag als een vis in het water in de studio. Het leverde een prachtige improvisatie op voor Vrij Spel.

Vrij Spel: Izhar Elias vs. La Follia

Ster advertentie
Ster advertentie