Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: António Paulo Martins Melo vs. Schubert

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: António Paulo Martins Melo vs. Schubert

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag waren saxofonist António Paulo Martins Melo en pianist André Teixeira te gast in de studio voor Vrij Spel. António's ouders stuurden hem als kind naar de muziekschool en stelden voor om een instrument te spelen dat veel leerlingen nodig had: percussie. António wilde dat zelf niet, dus koos hij uiteindelijk voor de saxofoon. Zijn ouders hadden namelijk een cd van The Pink Panther thuis, waardoor hij tot over zijn oren verliefd was geworden op dit instrument. Inmiddels is hij van Porto naar Nederland verhuisd, zit hij in zijn tweede jaar van de bachelor op het conservatorium van Den Haag en won hij eind april het Prinses Christina Concours, waar hij vijf prijzen binnensleepte.

Voor Vrij Spel bewerkte hij Das Wandern uit Die Schöne Müllerin van Franz Schubert. António koos hiervoor omdat hij zich herkent in het ronddwalen door het leven. Hij is er trots op om telkens weer opnieuw mooie aspecten van het leven te ontdekken en naar de natuur te kijken. Voor zijn bewerking op deze klassieke hit nam hij Paganini's variaties als voorbeeld. Hij begon met het thema en maakte daarna uiteindelijk 3 variaties hierop. Uiteindelijk wil António zelfs de hele cyclus op deze manier gaan bewerken. We kunnen niet wachten op dat resultaat!

Vrij Spel: António Paulo Martins Melo vs. Schubert

Ster advertentie
Ster advertentie