Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Laura Oomens & Ksenia Kouzmenko vs. Elgar

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Laura Oomens & Ksenia Kouzmenko vs. Elgar

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag waren violist Laura Oomens en pianist Ksenia Kouzmenko te gast in de studio voor Vrij Spel. Allebei spelen ze al jarenlang succesvol als solisten en spelen ze kamermuziek op het hoogste niveau. Toen ze anderhalf jaar geleden op een benefietconcert voor Oekraïne speelden sloeg de muzikale vonk over. Laura wachtte nog een jaar, maar besloot een paar maanden geleden om de stoute schoenen aan te trekken en Ksenia op te bellen met de vraag of ze samen wilde spelen als duo, met succes! Sinds deze zomer repeteren ze met elkaar om samen als kersvers duo recitals te geven. Vandaag was hun optreden in De Muziekfabriek hun openbare debuut met z'n tweeën.

Voor Vrij Spel bewerkten ze Salut d'amour van Edward Elgar. Als violist speel je dit stuk op regelmatige basis, maar toch vinden ze dat het stuk te weinig serieus genomen wordt en vaak alleen als toegift gespeeld wordt op concerten. Daarom besloten ze de koe bij de horens te vatten, dit stuk in de schijnwerpers te zetten en een bewerking te maken van deze klassieke hit. Ze maakten van Elgar's Salut d'amour een spooky-versie vol improvisatie.

Vrij Spel: Laura Oomens & Ksenia Kouzmenko vs. Elgar

Ster advertentie
Ster advertentie