Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Maat Saxophone Quartet vs. Fauré

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Maat Saxophone Quartet vs. Fauré

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was het Maat Saxophone Quartet te gast in de studio voor Vrij Spel. Dit 100% Portugese saxofoonkwartet, bestaande uit Daniel Ferreira, Catarina Gomes, Pedro Silva en Mafalda Oliveira, is dit jaar finalist Dutch Classical Talent. Ze lieten in de uitzending horen waarom zij terecht genomineerd zijn voor deze prijs. De jury zegt over hen: 'Ze spreken dezelfde taal, letterlijk en muzikaal! Technisch zeer hoog niveau, organisch samenspel en een waanzinnig strakke presentatie.' Altsaxofonist Catarina Gomes vertelde over hun bijzondere ritueel voor ieder concert en dat hun presentatie niet altijd strak is. Er is namelijk op een concert alles misgegaan wat er maar mis kón gaan. In een interview met Jet vertelde ze het hele verhaal.

Voor Vrij Spel bewerkte het kwartet de Pavane van Fauré. Dit deden ze door hier een Portugees sausje overheen te gooien. Van dit bekende stuk maakten zij een Portugese fado waarbij Catarina Gomes ook nog zong. Tenorsaxofonist Pedro Silva kreeg de avond voor hun optreden een positieve coronatest, dus sloot Ileana Termini zich op het laatste moment bij dit kwartet aan om hen te versterken.

Ster advertentie
Ster advertentie