Voor de Dag

Top 10 Appassionata's bij Voor de Dag

KRO-NCRVMAX
  1. Klassiekchevron right
  2. Top 10 Appassionata's bij Voor de Dag

De afgelopen 10 weken is NPO Radio 4-presentator Micha Windgassen in de vroegste uurtjes van de dag op zoek gegaan naar Appassionata's; sensuele en gepassioneerde muziek voor in de slaapkamer. Samen met luisteraars en diverse musici heeft zij een Top 10 samengesteld met muziek waar de hartstocht vanaf spat. "Voor iedereen betekent sensualiteit wat anders. Voor sommigen uit zich dat in muziek waar tederheid en intimiteit voorop staan, voor anderen juist in opzwepende passages en muzikale uitbarstingen."

Zinnenprikkelende droom

Micha heeft prachtige beschrijvingen gekregen van luisteraars, bijvoorbeeld van Tuin van de Slaap der Liefde van Messiaen. "Het zijn vooral de betoverende klanken van de Ondes Martenot die me wegvoeren naar een tintelende, zinnenprikkelende droom van het soort waarin je wat je droomt ook tot in je diepste vezels ervaart," aldus luisteraar Marc.

Sensuele muziek

Remy van Kesteren besluit de Top 10 met Prelude nr. 4 van Villa-Lobos. "Ongelofelijk sensuele muziek. Het zit vol mysteriƫn, er hangt een soort broeierige spanning. Er ligt overduidelijk iets onder de oppervlakte."

Micha is blij verrast door de tips en vindt de Top 10 mooi afwisselend geworden. Benieuwd naar de prikkelende beschrijvingen van de Appassionata's? Luister dan 3 mei tussen 05:00 en 07:00 naar Voor de Dag.

Top 10

Joaquin Rodrigo - Concerto de Aranjuiz
Edward Elgar - Deel 4 uit het Celloconcert
Manuel de Falla - Danza ritual del fuego
Sergej Rachmaninov - Deel 2 uit Pianoconcert nr.2
Joseph Haydn - Deel 2 uit Pianotrio nr.39, 'Gypsy'
Richard Strauss - Methamorphosen
Heitor Villa-Lobos - Prelude voor gitaar nr. 4
Henry Purcell, uitvoering Christina Pluhar - One Charming Night
Richard Wagner - Liebestot uit Tristan und Isolde
Olivier Messiaen - Tuin van de Slaap der Liefde

Ster advertentie
Ster advertentie