Prijs-cd
AVROTROS

Prijs-cd week 17: Meins Lebens Licht - Collegium Vocale Gent

foto: Phi
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 17: Meins Lebens Licht - Collegium Vocale Gent
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.
Antwoorden:
26 april:
In welke Belgische stad is Philippe Herreweghe in 1947 geboren? - Gent
27 april: De Engelse countertenor Alex Potter begon zijn muzikale carrière als ‘chorister’ (koorknaap) in een kathedraal in Londen. Welke kathedraal was dat? - De kathedraal van Southwark
28 april: De titel van Bachs cantate 45 “Es ist dir gesagt, Mensch, was gut ist” is ontleend aan een bijbelboek, dat dezelfde naam heeft als de profeet die erin voorkomt. Welk bijbelboek is dat? - Bijbelboek Micha
29 april: Van wie is de tekst van het motet ‘O Jesu Christ, mein Lebens Licht’ afkomstig? - De Duitse tekstdichter Martin Behm (1557-1622)
30 april: Philippe Herreweghe was van 2008 tot 2013 ook vaste gastdirigent van een Nederlands orkest. Welk orkest was dat? - Radio Kamer Filharmonie (door bezuinigingen opgeheven in 2013)
1 mei: J.S. Bach schreef de zogeheten ‘Trauerode’ in 1727 ter herdenking van de overleden Poolse koningin. Wat was haar volledige naam? - Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth

Wat kon je winnen:

Na een alom geprezen opname van Bachs Johannes-Passion in 2020 (Gramophone Editor's Choice, BBC Music Magazine Choice, Trophée Radio Classique), gaan Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent verder met hun diepgaande verkenning van het werk van de componist die hen wereldwijde bekendheid bezorgd heeft.

Van de twee cantates die op deze cd te horen zijn is Es ist dir gesagt, Mensch, was gut ist BWV 45, geschreven in 1726, gecomponeerd rond een zeer virtuoze, bijna opera-achtige bassolo met bijbelse teksten van Christus. De tweede cantate, Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl BWV 198, werd gecomponeerd voor de begrafenis van Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth, keurvorstin van Saksen en "titulair" koningin van Polen en een vurige lutherse. Haar weigering zich te laten bekeren tot het katholieke geloof, leverde haar in Saksen grote populariteit op. Na haar dood werd in Leipzig een rouwbijeenkomst georganiseerd, en voor deze gelegenheid werd dus door Bach de cantate Laß Fürstin, laß noch einen Strahl geschreven.

Deze werken worden begeleid door het rustgevende, lichtgevende motet O Jesu Christ, meins Lebens Licht BWV 118, eveneens gecomponeerd voor een uitvaartdienst in 1736 of 1737.

Collegium Vocale Gent werd opgericht in 1970 op initiatief van Philippe Herreweghe samen met een groep bevriende studenten. Het ensemble paste als één van de eerste de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Deze authentieke, tekstgerichte en retorische aanpak zorgde voor een transparant klankidioom waardoor het ensemble in nauwelijks enkele jaren tijd wereldfaam verwierf en te gast was op alle belangrijke podia en muziekfestivals van Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Amerika, Japan, Hong-Kong en Australië. Sinds 2017 organiseert het ensemble in het Italiaanse Toscane een eigen zomerfestival: Collegium Vocale Crete Senesi.

CD-info
Meins Lebens Licht
Johann Sebastian Bach
Kantaten BWV 45 & 198 + Motette BWV 118 "O Jesu Christ, meins Lebens Licht"
Collegium Vocale Gent
Philippe Herreweghe, dirigent
Dorothee Mields, sopraan
Alex Potter, alt
Thomas Hobbs, tenor
Peter Kooij, bas
Phi
LPH 035
5400439000353

Bekijk 'The Making Of':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie