Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 30 - Brahms serenades

foto: Capriccio
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 30 - Brahms serenades

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

De winnaar van de prijs-cd wordt iedere dag bekendgemaakt in de uitzending van De Muziekfabriek. Ná de uitzending (om 14.00 uur) komt de vraag voor de volgende dag online en kun je alvast je antwoord insturen.

Antwoorden:

26 juli: De jonge Johannes Brahms begon zijn muzikale carrière als pianist in diverse rokerige kroegen en bordelen. In welke stad was dat? - Hamburg (zijn geboortestad)
27 juli: Welk woord hoort er op de puntjes?
In een interview vertelde de pianiste van het Linos Ensemble - Konstanze Eickhorst - het volgende: "Als ik moet omschrijven wat dit ensemble zo uniek maakt, dan is het de ... " - flexibiliteit
28 juli: Het Linos Ensemble werd zo’n 44 jaar geleden opgericht door een Duitse hoboïst die in 1953 in Keulen werd geboren. Wat is zijn naam? - Klaus Becker
30 juli: Aan wie heeft Brahms in 1859 zijn Tweede Serenade opgedragen? - Clara Schumann

Wat kon je winnen:

foto: Capriccio

Brahms staat vooral bekend om zijn symfonieën en concerten. Maar veel Brahms-liefhebbers zouden beargumenteren dat hij het beste kon schrijven voor kamermuziekensemble. En inderdaad, er is bijna geen werk van Brahms dat niet begon als kamermuziek, inclusief zijn Serenade nr.1, dat begon als een nonet. De serenade wordt hier gepresenteerd door het Linos Ensemble in zijn gereconstrueerde, oorspronkelijke vorm. Voor zijn Tweede serenade hield Brahms vanaf het begin al vast aan een vorm voor kamerorkest.

Clara Schumann keurde het goed: “Wat zou ik je kunnen vertellen over het Adagio? Ik heb het gevoel alsof er geen woorden zijn voor de pure vreugde die dit stuk me brengt. Het is wonderbaarlijk mooi!”

CD-info

Johannes Brahms
Serenade nr.1, op.11
Serenade nr.2, op.16
Linos Ensemble
Capriccio C5447

Beluister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie