Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 37 - The Curious Bards

  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 37 - The Curious Bards

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Klassiek.

De winnaar van de prijs-cd wordt iedere dag bekendgemaakt in de uitzending van De Muziekfabriek. Direct daarna (om 14:00 uur) komt de vraag voor de volgende dag online en kun je alvast je antwoord insturen.


Antwoorden:

  • 11 september: Eén van de vijf musici van The Curious Bards geldt als de oprichter van dit muziekgezelschap. Welke musicus is dat? - Violist Alix Boivert
  • 12 september: In 2017 lanceerden The Curious Bards hun allereerste CD. Wat was de titel van die schijf? - Ex-tradition
  • 13 september: [Meerkeuzevraag] Mezzosopraan Ilektra Platiopoulou maakte in 2003 haar professionele opera-debuut. In welke opera was dat?
    - C: Hänsel und Gretel van Humperdinck
  • 14 september: De harpist van The Curious Bards, Louis Capeille, was in 2011 de oprichter van een Zwitsers muziekgezelschap dat zich vooral richt op muziek uit de Renaissance en de Barok. Wat is de naam van dát ensemble? - La Boz Galana (‘de galante stem’)
  • 15 september: Waar komt de naam van de dans “Morepeth Rant” vandaan? - C. De dans is ontstaan rond het Morpeth Castle.
  • 16 september: Wat is een hornpipe? - Een oude Ierse, Schotse, Engelse dans (die gedanst wordt met hard schoeisel zodat je ‘t ritme goed kunt volgen)

Wat kon je winnen:

foto: harmonia mundi

Op hun tweede opname Indiscretion zetten de vijf musici van The Curious Bards hun muzikale verkenningstocht door het Keltische repertoire uit de achttiende eeuw voort. Dit keer focussen zij zich op melodieën uit het Schotland en Ierland van de achttiende eeuw. In die tijd had men een grote fascinatie voor de heldendichting van Ossian; deze in het Schots-Gaelisch geschreven gedichten zijn destijds door de Schotse dichter James Macpherson (1736-1796) vertaald. Maar men stond ook open voor verhalen over wilde, ongetemde mensen die overeenkwamen met de ruige en mistige landschappen.

Aan deze opname is grondig bronnenonderzoek voorafgegaan. Zo bestudeerden zij documenten die o.a. in de British Library, National Library of Scotland en de universiteit van Glasgow en het Irish Traditional Music Archive bewaard worden. Hiermee brengt The curious bards nog niet eerder ontdekte schatten weer tot leven.

CD-info

INDISCRETION
The Curious Bards

HMM905327 / EAN 3149020948330

Beluister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie