Podium

Metropole Orkest krijgt 1 miljoen extra subsidie

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Metropole Orkest krijgt 1 miljoen extra subsidie

Het Metropole Orkest krijgt volgend jaar een aanvullende subsidie van één miljoen euro. Zo werd gisteren op Prinsjesdag bekend gemaakt.Het ministerie neemt daarvan 750.000 euro voor zijn rekening, de gemeente Hilversum de rest.

De minister van cultuur Ingrid van Engelshoven is verheugd. "Wat ik knap vind van het Metropole Orkest is dat zij met het spelen van nieuwe genres een ander publiek weten te bereiken. Met dit extra geld kan het orkest zijn toppositie in binnen- en buitenland vasthouden, zodat nog meer mensen kunnen zien hoe mooi cultuur is."

In eerdere kabinetsperiodes werd de subsidie van het orkest zo verlaagd dat het orkest onder grote druk kwam te staan. Het orkest werd gedwongen projectmatig te gaan werken met gevolg dat de vijftig musici gedwongen werden parttime te gaan werken. Afgelopen stuurde het orkest nog een brandbrief naar de minister.

Het pop-en jazzorkest speelde zich de afgelopen jaren in de kijker met het winnen van een Grammy en kreeg een Edison Oeuvre Award. Ook was het te gast bij de BBC Proms.

Volgens de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger gaat het Metropole in ruil voor de gemeentelijke bijdrage een grotere lokale rol spelen, met onder meer educatie, gratis lunchconcerten, workshops en openbaar toegankelijke repetities. "Voor de langere termijn - dus na 2020 - werken we in regionaal verband aan het behouden van de subsidie."

Ster advertentie
Ster advertentie