Podium
NTR

Dirigent Michail Jurowski overleden

foto: IMG Artistsfoto: IMG Artists
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Michail Jurowski overleden

De Russische dirigent Michail Jurowski is afgelopen zaterdag (19 maart) overleden. Jurowski werd in 1945 geboren in Moskou. Zijn vader was componist Vladimir Jurowski. Michail Jurowski had een rijke muzikale jeugd. Zo kwamen violist David Oistrach en componisten Aram Kachaturian en Dmitri Sjostakovitsj regelmatig op bezoek bij de familie Jurowski. Als kind speelde Michail Jurowski samen met Sjostakovitsj op de piano. Later dirigeerde hij vaak zijn muziek en Jurowski wordt dan ook gezien als één van de meest authentieke vertolkers van Sjostakovitsj’ muziek.

Toen Michail Jurowski 24 jaar was, werd hij de assistent van Gennady Rozhdestvensky in Moskou. In 1978 werd hij gastdirigent van de Komische Oper in Berlijn. Later werd hij ook chef van de Semperoper in Dresden. Na de val van de muur vestigde hij zich in Duitsland. Hij dirigeerde alle grote orkesten van dat land, maar ook daarbuiten was hij een veelgevraagd gastdirigent. Hij stond op de bok bij onder meer the Londen Philharmonic Orchestra, het Philharmonisch orkest van Sint Petersburg, het Philharmonisch Orkest van Kopenhagen en het Orquesta Filarmonica de Buenos Aires. Hij dirigeerde ook in La Scala in Milaan en bij de Opéra National de Paris. Ook in Nederland was hij te gast, bijvoorbeeld bij het Noord-Nederlands Orkest.

De vader van Michail Jurowski – Vladimir Jurowski – was componist, zijn grootvader (David Block) was ook dirigent. En de muzikale genen zijn ook weer doorgegeven aan de nieuwe generatie: de zoons van Michail Jurowski (Vladimir en Dmitri Jurowski) zijn ook dirigent, zijn dochter Maria is pianist.

Michail Jurowski is 76 jaar oud geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie