Podium

Felle meningsverschillen over boycot Russische musici

NTR
foto: Pxhere
  1. Klassiekchevron right
  2. Felle meningsverschillen over boycot Russische musici

Het blijft een dilemma: moet je Russische artiesten boycotten of niet? En waar hangt dat vanaf? In Duitsland leidt dit tot felle tegenstellingen. In Noorwegen maakt een zangconcours een rigoureuze keuze.

Duitsland

De Russische sopraan Anna Netrebko is uitgenodigd te komen optreden op een festival in mei, in de stad Wiesbaden. Maar de gemeenteraad en het bestuur van de deelstaat vinden dat een slecht idee, zo melden Duitse media. "Zeer ongevoelig en onbegrijpelijk", omdat Netrebko geen afstand heeft genomen van Poetin, zo vinden gemeente en deelstaat. "We respecteren de artistieke vrijheid, maar we willen op dit moment geen twijfel zaaien over onze solidariteit met Oekraïne".

De artistiek directeur van het festival zegt "verontwaardigd" te zijn over de inmenging van de politiek. Het Meifeest is "opgedragen aan alle politieke gevangenen in deze wereld", zegt hij, "in de strijd tegen onrecht en willekeur zijn ook alle Russen welkom. Mevrouw Netrebko kan persoonlijk niet worden beschuldigd van enige betrokkenheid bij een aanvalsoorlog". De concerten gaan door.

De politici zijn niet blij. De president van de deelstaat zou nu zijn beschermheerschap van het festival hebben opgeschort. En gemeente Wiesbaden overweegt de gemeentelijke festival-onderdelen te schrappen. Er zijn trouwens ook twee Oekraïense producties gepland.

Noorwegen

Een klassiek evenement in Oslo gooit het over een andere boeg. Het Koningin Sonja zangconcours laat weten dat bij de komende editie geen zangers uit Rusland en Belarus welkom zijn. "De wedstrijdleiding onderschrijft de veroordeling door Noorwegen van de illegale en brute aanvallen van Rusland op Oekraïne. Het concours is solidair met Oekraïne en zijn burgers."

De Noorse wedstrijd was in 2015 de springplank voor de inmiddels beroemde sopraan Lise Davidsen. De editie van 2023 vindt plaats in augustus.

Ster advertentie
Ster advertentie