Podium

Haydn schreef Tweede Celloconcert voor Londen

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Haydn schreef Tweede Celloconcert voor Londen

Een artikel van Brinton Smith, solocellist van de Houston Symphony, werpt nieuw licht op het Tweede Celloconcert van Joseph Haydn: hij schreef het voor Londen.

Eeuwenlang werd aangenomen dat Haydn het werk schreef als hofcomponist van vorst Esterhazy, voor de virtuoos Anton Kraft. Krafts zoon beweerde zelfs dat dit concert van zijn vader was, maar tussen de manuscripten van Haydn zou zijn beland.

Op basis van onderzoek door musicoloog Thomas Tolley stelt de Amerikaanse cellist Brinton Smith nu vast dat Haydn zijn Tweede Celloconcert schreef voor de Britse graaf Willoughby Bertie , die een concertserie had op Hanover Square in Londen. Solist was de Britse-Italiaan James Cervetto, beroemd vanwege zijn prachtige toon en expressie die - volgens kranten uit die tijd - ‘kon wedijveren met de beste tenoren’.

Belangrijkste bewijs is een krantenadvertentie uit 1784, waarin de première wordt aangekondigd van ‘een nieuw celloconcert van Haydn’. De componist zelf kwam niet naar Londen, en waarschijnlijk werden de partituren van het werk vernietigd om roofdrukken te voorkomen. Want dat gebeurde ook met andere composities die Bertie bij Haydn bestelde.

Ster advertentie
Ster advertentie