Podium
NTR

Female Friday week 10: Kate Moore, componist van muziek over de natuur

foto: Rauwkost Film
  1. Klassiekchevron right
  2. Female Friday week 10: Kate Moore, componist van muziek over de natuur

Kate Moore werd geboren in Engeland, maar groeide met haar Nederlandse moeder op in Australië. De natuur in dat land maakte zo'n diepe indruk dat ze in veel composities daarnaar terugverwijst. De maatschappelijke moraal dat we beter met die natuur moeten omgaan klinkt vaak in haar werken door.

Redacteur Judith van Leeuwen en presentator Hein van Eekert

Muzikale verhalen in een vreemde omgeving

Moore begon op jonge leeftijd met componeren. In NRC zei ze over die periode, waarin ze als kind vrij plotseling in de vreemde Australische omgeving terecht gekomen was: "Niet dat ik al noten opschreef. Ik zat gewoon aan de piano en bedacht spelenderwijs verhalen. De hoge toetsen waren de feeën en de elfjes, de lage registers verklankten duistere dingen. Ik schiep een fantasiewereld, een plek waar ik me veilig voelde. Ja, misschien wel een thuis.”

Niets veranderd

Eigenlijk is er volgens Moore in de loop van de tijd niet zo gek veel veranderd. "Ik stap nog steeds een imaginaire wereld binnen als ik een nieuw stuk schrijf. Die wereld is dieper geworden, maar het is dezelfde plek. Ik zie componeren meer en meer als een vorm van story telling, als een manier om mijzelf en de wereld om mij heen beter te begrijpen.”

Quote

Ik zie componeren meer en meer als een vorm van story telling, als een manier om mijzelf en de wereld om mij heen beter te begrijpen

Kate Moore

Minimal music

Leermeester van Moore was de Nederlandse componist Louis Andriessen. Hij was positief over haar muziek en vond haar composities ‘glashelder’. Minimal music is een belangrijk gegeven in veel van haar werken. Een motief wordt lang herhaald en gaat onvoorbereid over in een volgend motief. Hoewel minimal music dus een belangrijk onderdeel is in veel stukken, gaat Moore heel vrij en intuïtief met het materiaal om.

Dansmuziek van de doden

Minimal music hoor je zeker ook terug op het album Revolver. Mooi voorbeeld is het werk Way of the dead voor de bijzondere bezetting van viool, cello, contrabas, harp en vibrafoon. De titel verwijst naar Halloween; als je daarbij denkt aan dans is het een dans macabre. Niet zo vreemd om die link te leggen, want de muziek op het album is dansmuziek. Het is geschreven voor een choreografie van Ken Unsworth, een Australische kunstenaar. Het werk ging zes jaar geleden in Sydney in première en had als thema Restraints, dat wil zeggen, beteugelingen, of beperkingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie