Podium
NTR

Britse pianist (83) met dementie krijgt koninklijke onderscheiding

foto: Nick Harveyfoto: Nick Harvey
  1. Klassiekchevron right
  2. Britse pianist (83) met dementie krijgt koninklijke onderscheiding

De Britse Paul Harvey, een voormalig muziekleraar en concertpianist met dementie, heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn inzet voor het goede doel. Hij werd op 16 juni met de jaarlijkse King’s Birthday Honours (vergelijkbaar met de Nederlandse lintjesregen) tot ridder benoemd in de Orde van het Britse Rijk.

Viraal

De 83-jarige Harvey werd een paar jaar geleden gediagnosticeerd met dementie, maar dit heeft hem er niet van weerhouden om door te gaan met piano spelen en nieuwe stukken te componeren. In 2020 improviseerde hij een stuk met slechts vier willekeurige noten, gekozen door zijn zoon Nick Harvey, om te bewijzen dat muzikale vaardigheden de dementie kunnen overleven. Nick nam zijn vaders improvisatie op en deelde de video op sociale media: die behaalde miljoenen views.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goede doel

Het stuk werd uitgezonden op BBC Radio 4. Naar aanleiding daarvan nam het BBC Philharmonic Orchestra contact op met Harvey om het pianostuk uit te brengen als orkestwerk. In 2021 sloegen Harvey en zanger en Classic FM-presentator Aled Jones de handen ineen om voor het goede doel een kerstsingle op te nemen. Met succes: in totaal heeft Harvey met Christmas Isn't Just Another Day meer dan 1,5 miljoen Britse pond opgehaald voor dementie en Alzheimer.

Harveys zoon is trots en omschrijft het lintje dat zijn vader ontving als "een sprookjesachtig einde van een ongelofelijk verhaal. Mijn vader kan het niet bevatten en is sprakeloos."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie