Podium

Internationale Rachmaninov Competitie Moskou niet zo internationaal

NTR
foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Internationale Rachmaninov Competitie Moskou niet zo internationaal

Op 15 juni ging in Moskou de Internationale Rachmaninov Competitie van start. Die vindt voor het eerst plaats en uiteraard staat de muziek van Sergej Rachmaninov centraal. Er zijn drie categorieën: piano, dirigeren en compositie, waarbij in de laatste categorie nieuw werk moet worden ingezonden. Het moet een vierjaarlijkse wedstrijd worden, net als het Tsjaikovski Concours.

Maar heel internationaal is de competitie niet. Of beter: niet meer. Volgens berichten waren er aanvankelijk aanmeldingen uit 33 landen, maar dat was vóór de inval in Oekraïne. Nu zijn er alleen deelnemers over uit Rusland, Belarus en China. En nog een paar Britten, een Fransman en een Braziliaan.

De terugtrekking van musici is niet vreemd. De wedstrijd wordt gesponsord door de Russische staat en geleid door sympathisanten van Vladimir Poetin: dirigent Valery Gergiev en pianist Denis Matsuev. Ook altviolist Yuri Bashmet is betrokken. Hij noemde de inval recent een goed idee en kreeg 12 juni een prijs uit handen van de Russische president.

Ster advertentie
Ster advertentie