Podium
NTR

Examenstudenten hebben baat bij klassiek

foto: NPO Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Examenstudenten hebben baat bij klassiek

Luisteren naar klassieke muziek heeft een positief effect op het leerproces, aldus een Brits onderzoek.

Examenstudenten kunnen beter naar klassieke muziek luisteren dan naar popmuziek. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse orkest het Royal Philharmonic Orchestra. Het orkest vroeg een aantal studenten waar ze het liefst naar luisteren als ze zich moeten concentreren. Drie van de vier ondervraagden vinden orkestmuziek helpen bij het studeren.

Jongeren stemmen vaker af op klassiek

Volgens de directeur van het orkest is de interesse ook een gevolg van de Covidperiode waarin jongeren de klassieke muziek gebruikten om te ontspannen. ‘’Ze hebben onze muziek ontdekt’, zegt hij.
Dirigent van het orkest Vasily Petronko is hoopvol dat jongeren ook na deze periode de klassieke muziek blijven vinden. "Het is immers onze missie om klassieke muziek aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren."

Klassieke muziek trekt, maar stoot ook af

Een McDonalds in Winschoten gebruikt ’s avonds klassieke muziek om hangjongeren te verjagen. Dat meldt RTVNoord. En dat werkt, volgens de filiaalmanager. Welke componist afschrikt, is niet bekend, maar dat het niet op prijs wordt gesteld blijkt uit een online reactie: “Muziek is hier verschrikkelijk. Ik zit liever buiten in de kou dan binnen.”

Twee kanten van dezelfde medaille…

Focus: de studienachten

NPO Klassiek helpt examenstudenten ook. Tijdens onze speciale nachtuitzendingen van Focus kun je tussen 00.00 en 07.00 studeren met klassieke muziek.

Ster advertentie
Ster advertentie