Podium
NTR

Werk voor strijkkwartet van Leonard Bernstein ontdekt

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Werk voor strijkkwartet van Leonard Bernstein ontdekt

Een vioolconcert van Gustav Mahler, een pianoconcert van Jean Sibelius, of een symfonie van Frédéric Chopin. Misschien niet erg realistisch, maar van sommige werken zou je kunnen hopen dat ze ooit nog eens worden ontdekt. Leonard Bernstein kennen we als dirigent, maar was ook een componist van vooral orkestmuziek en musicals. Van hem werd niet zo lang geleden een deel uit een strijkkwartet ontdekt. In Podium besteden we er aandacht aan.

Het stuk is een nieuw ontdekt tweede deel van Music for String Quartet. De componist schreef het deel in 1936 op 18-jarige leeftijd. Bernstein studeerde toen nog aan de Harvard Universiteit. In die tijd werd Bernstein uitgenodigd om als pianist mee te spelen met het New England String Quartet. Het ensemble wilde voor concerten pianokwintetten op het repertoire nemen.

Manuscript

Na succesvolle concerten vroeg Bernstein aan de leden van het kwartet of ze zijn compositie voor strijkkwartet wilden doorspelen. De componist gaf het manuscript na de repetitie mee aan één van de leden van het New Engeland String Quartet. Lang wisten weinig mensen van het bestaan. En jaren later is het stuk nu dus herontdekt en opgenomen.

Heen-en-weer pingpongen

In Podium leidde redacteur Bas Hagemeijer in de rubriek Langs de randen van Klassiek het werk in. "Je hoort Bernstein heel serieus omgaan met de thematiek. Tegelijkertijd hoor je een heen-en-weer pingpongen van de motiefjes van de ene speler naar de ander. Een rebelse componist dus, die de swingende kant op zou gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie