Podium
NTR

Dit zijn de winnaars van de Alba Rosa Viëtor Composition competition

foto: Foppe Schutfoto: Foppe Schut
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit zijn de winnaars van de Alba Rosa Viëtor Composition competition

De Nederlandse componist Primo Ish-Hurwitz en de Argentijnse componist Germán José Mercado hebben afgelopen vrijdag de Alba Rosa Viëtor Composition Competition gewonnen. De finale vormde de start van het Alba Rosa Viva! Festival, dat ondanks de storm toch doorging afgelopen vrijdag.

Alba Rosa Viëtor was één van de eerste vrouwelijke componisten die in Noord-Amerika gespeeld werd door vooraanstaande orkesten. Sinds 2014 vindt in Nederland het naar haar genoemde Alba Rosa Viva! Festival plaats. Daar klinkt haar werk en het werk van vrouwelijke componisten uit haar tijd. Tevens stimuleert het festival jonge componisten tot het schrijven van kamermuziek – onder meer dus door het uitschrijven van een compositiewedstrijd. De werd dus ex aequo gewonnen door Primo Ish-Hurwitz en Germán José Mercado.

Winnaar Primo Ish-Hurwitz studeerde compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij zegt:

Quote

Mijn hart ligt bij componisten als Stravinsky en Prokofiev, van daaruit probeer ik een originele, moderne stijl te ontwikkelen. Ik houd ook van modernisme, maar ik wil de mensen wél meekrijgen. Laat ik het zo zeggen: ik zit het liefst aan de toegankelijke kant van het moderne spectrum.

Primo Ish-Hurwitz

De andere winnaar, Germán José Mercado, volgde zijn opleiding in Argentinië. Hij heeft zich voor zijn compositie laten inspireren door het gedicht The Raven van Edgar Allan Poe.

De internationale compositiewedstrijd was uitgeschreven voor componisten t/m 35 jaar. Zij kregen de opdracht een werk te schrijven voor sopraan of mezzosopraan, altviool, cello, klarinet of piano, waarbij minimaal 2 van de 4 instrumenten moesten worden gebruikt. Aanmeldingen stroomden binnen uit alle uithoeken van de wereld: Van Australië tot Zuid-Amerika.

Avondconcert: Alba Rosa Viva! Festival

Ster advertentie
Ster advertentie