Podium
NTR

Cabaretier en schrijver Wim de Bie (83) overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Cabaretier en schrijver Wim de Bie (83) overleden

Televisiemaker en satiricus Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. De VPRO meldt dat hij maandag 27 maart thuis in Den Haag in het bijzijn van familie overleed. Hij was al langere tijd ernstig ziek.

Kooten en Bie

De naam van Wim de Bie is onlosmakelijk verbonden met die van Kees van Kooten, met wie hij jarenlang een duo vormde op radio en televisie. Samen maakten ze programma's als de Klisjeemannetjes, Het Simplisties Verbond, Koot en Bie en Keek op de Week, waarin ze commentaar gaven op het nieuws.

Daarbij maakten ze regelmatig gebruik van typetjes, zoals de door De Bie gespeelde verlegen en wat angstige meneer Foppe, kluizenaar Walter de Rochebrune, vakbondsleider Aad van der Naad, de alcoholische zwerver Dirk en Tedje van Es van het duo Jacobse en Van Es van De Tegenpartij. Ook maakten ze een parodie op de klassieke masterclasses van sopraan Elisabeth Schwarzkopf. Wim de Bie speelde daarin de rol van de autoritaire zangpedagoog Jürgen Baumwolle.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Kooten en de Bie verrijkten de Nederlandse taal met woorden als 'regelneef' en 'doemdenken' en uitdrukkingen als 'mozes kriebel', 'hou je d'r buiten, Cock' en 'op hun pik getrapt'. Voor hun werk ontvingen ze twee keer de Zilveren Nipkowschijf en een Ere-Nipkowschijf.

Holland Festival

In 1975 verzorgden Kees van Kooten en Wim de Bie het feestelijke deel van de opening van het Holland Festival. In het Concertgebouw presenteerden ze hun ‘Positief Simplistiese Kultuurnota’. Onder begeleiding van het Promenade Orkest zongen zij een duet uit De Parelvissers van Georges Bizet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevoel voor de tijdsgeest

In maart 2023 was het 25 jaar geleden dat het duo hun tv-afscheid aankondigde: op 22 maart 1998 maakten de twee bekend te stoppen. Daarmee kwam een einde aan een samenwerking die 35 jaar duurde. Van Kooten en De Bie werden alom geprezen voor de manier waarop ze de tijdsgeest wisten te schetsen. Niet zelden had hun satire voorspellende waarde.Daarnaast schreef Wim de Bie negen romans en verhalenbundels en maakte hij als zanger vier solo-cd's. Sinds de millenniumwisseling was hij vooral actief op internet. Zo had hij als een van de eersten een eigen weblog en deed hij veel op Twitter.

'Scherpe observaties'

"Hij was een satiricus en zijn observaties waren scherp, gevat en ironisch, maar nooit cynisch of grof. Wel vooruitziend", schrijft de VPRO. "Wat Wim de Bie voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker, kan niet worden onderschat. Ook herdenken wij een zeer aimabele collega."

Bron: NOS

Ster advertentie
Ster advertentie