Podium
NTR

50 Franse operahuizen en orkesten slaan alarm over zaalbezetting

foto: Cristian Bortes
  1. Klassiekchevron right
  2. 50 Franse operahuizen en orkesten slaan alarm over zaalbezetting

Vijftig Franse operahuizen en orkesten hebben zich verenigd in een roep om aandacht van de overheid. In een open brief maken ze zich zorgen over het beperkte aantal bezoekers dat naar de zalen komt. "Na het opheffen van de lockdown gonsde het in de orkesten en operahuizen van een nieuw gevonden vreugde", schrijven ze. "Maar na slechts één maand openstelling merkten sommigen al de broosheid van de nieuwe situatie."

De operahuizen en orkesten zien een diepere oorzaak achter de aarzeling van het publiek. Ze denken dat de herhaaldelijke isolatie door corona "de verbeelding van mensen vernauwt en hun dorst naar ontdekking doet opdrogen." Culturele uitingen staan voor die ontdekking van het onbekende, maar toeschouwers trekken zich terug op bekend terrein.

Tegelijk, zeggen de briefschrijvers, krijgt het muziekleven "schokkende vragen" op zich af, over thema's van nu, zoals de klimaatcrisis en economische problemen. Ze vinden dat ze met cultuur - orkestmuziek en opera - de overheid kunnen helpen bij het vinden oplossingen. Maar dan wél met publiek in de zalen.

Kortom, zeggen ze, we zijn nodig! Denk aan ons als u besluiten neemt.

Ster advertentie
Ster advertentie