Podium

Russische pianisten spreken zich uit op Van Cliburn competitie

NTR
foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Russische pianisten spreken zich uit op Van Cliburn competitie

Kunnen en durven artiesten zich uit te spreken over de oorlog in Oekraïne? Het blijft balanceren. Maar tijdens de prestigieuze Van Cliburn competitie in het Amerikaanse Texas deden enkele jonge, Russische pianisten hun mond open, zo meldt The New York Times.

Een van de deelnemers vindt dat je als musicus niet in een heel eigen wereld kunt leven. Je moet je uitspreken, zegt ze. Een ander ziet in de wedstrijd een kans om een andere kant van Rusland te laten zien,… niet die van Poetins oorlogsdrang, maar van Ruslands oude cultuur,.. van Scriabin en Rachmaninof. Die kan de deelnemers juist verenigen, vindt hij.

Maar er klonk ook een ander geluid, van een Rus die zegt dat hij niet gedwongen wil worden politieke discussies te voeren bij concerten of wedstrijden.

Twee van de Russen zijn trouwens door naar de halve finale van de Van Cliburn competitie. Naast hen ook een pianist uit Wit-Rusland, en een uit Oekraïne. Half juni zijn de finales.

En ook Angela Merkel spreekt zich uit.

Nog maar een paar maanden geleden werd de wereldberoemde Russische operazangeres Anna Netrebko geschrapt uit de agenda’s van grote operahuizen, zoals de Metropolitan Opera in New York, waar zij voorheen kind aan huis was... omdat ze weigerde afstand te nemen van Poetin.

Hoe dan ook... ze verschijnt nu toch weer in verschillende seizoensbrochures van internationale podia (zo zal ze komend seizoen weer schitteren op het podium van de Scala in Milaan). Maar Angela Merkel uitte 7 juni kritiek op Anna Netrebko, zo meldt de Omroep van Beieren (Duitsland). Het is bekend dat Merkel gek op opera is: enkele jaren geleden nodigde zij Netrebko nog uit voor een dinertje bij haar thuis. Tijdens Merkels eerste openbare optreden sinds haar afscheid als Bondskanselier, werd haar gevraagd of ze Netrebko nu ook nog thuis zou uitnodigen. Het antwoord was een luid en duidelijk: “Nein!” “Politiek heeft zij dingen gedaan die ik absoluut veroordeel,” aldus Angela Merkel.

Ster advertentie
Ster advertentie