Podium
NTR

Performing Arts Center in Taipe geopend

foto: wikimedia.commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Performing Arts Center in Taipe geopend

Architect Rem Koolhaas: 'We zijn er trots op en bedanken de stad, medewerkers en architecten. Zonder hun creativiteit en doorzettingsvermogen was het niet mogelijk geweest'.

Tien jaar heeft de Nederlandse architect Rem Koolhaas erover gedaan: de bouw van een gigantisch centrum voor Performing Arts in de Taiwanese hoofdstad Taipe. Afgelopen weekend was de opening. Misschien heeft het niet de aandacht gekregen die het verdient, het viel immers samen met het politieke bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Lagerhuis.

Rem Koolhaas en zijn bureau OMA presenteerde in 2009 voor het eerst het ontwerp. En zoals dat gaat, leidde dat tot discussie onder architecten. Men was vooral kritisch op de ongebruikelijke vorm, waarmee Koolhaas drie verschillende theaters heeft gecreëerd. Twee daarvan kunnen tevens samen tot één zaal worden getransformeerd een ‘Super theater’ die plek biedt aan 2300 mensen.

(Ter vergelijking: Concertgebouw 1974 stoelen en DNO 1600 stoelen)

Koolhaas is te spreken over het resultaat: “Toen we Taipei voor het eerst bezochten, voelden we in deze stad de zin om te experimenteren. Dit gebouw is een antwoord op die ontdekking. We zijn er trots op en bedanken de stad, medewerkers en architecten. Zonder hun creativiteit en doorzettingsvermogen was het niet mogelijk geweest.”

Om de opening te vieren is het deze hele maand feest in het centrum met concerten, dansvoorstellingen, musicals, opera’s, en wat al niet meer.

Ster advertentie
Ster advertentie